Dýňové čatní

Příprava 15 minut
Vaření 50 minut

2,7 kg dýně, oloupaná, bez semen, pokrájená na kostky (lze použít i cukety nebo tykve), na zhruba 1,2 litru
3 pomeranče
2 citrony
500 g třtinového cukru
600 g jablečného octa

1 Dýni dejte do misky, bohatě posolte a promíchejte, aby se kostky dužiny obalily v soli. Zakryjte a nechte stát přes noc. Druhý den slijte, propláchněte studenou vodou a znovu slijte, abyste se zbavili přebytečné vlhkosti.

2 Oloupejte a rozeberte pomeranče a citrony na dílky, zbavte je peciček. Vše vložte do hrnce se silným dnem a na středním plameni přiveďte k varu, pak stáhněte plamen a nezakryté nechte lehce dusit zhruba 40 minut. Občas promíchejte. Nechte vychladnout, přendejte do sterilizovaných sklenic a uzavřete.