ELLE Menu: Tradiční velikonoční nádivka

ELLE Menu: Tradiční velikonoční nádivka Barbora Mosarjáková 14.4.2017
Máte chuť na klasickou velikonoční nádivku? V redakci jsme se shodli, že mazanec i beránka klidně oželíme, ale bez nádivky si Velikonoce představit neumíme. Tak dobrou chuť a veselé Velikonoce!

Bára si pro vás dnes připravila tradiční recept, ale doporučuje i jeho zdravější a modernější podobu – stačí rohlíky zaměnit s bezlepkovým bílým pečivem, místo masa dát uzené tofu, či maso zcela vynechat a zvolit vegetariánskou variantu. Je to jen na vás! Nádivka se podává spolu s nakládanou zeleninou (s okurkami, řepou a zelím) a díky vajíčkům a kopřivám je tím správným jarním pokrmem, který si zamilujete. Hurá na to!

Ingredience:

6 včerejších rohlíků, nakrájených na kostičky
250 ml mléka
6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
400g vařeného uzeného masa, nakrájeného na kostičky
30g rozpuštěného másla + trochu na vymazání formy
2 hrsti nasekaných kopřiv
1 hrst nasekaných listů pampelišky
2 lžíce nasekané pažitky
2 lžíce nasekané petrželky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky muškátového oříšku
sůl, pepř
nakládaná zelenina k podávání

Postup:

V míse zalijte rohlíky mlékem a nechte nasát. Rozpusťte si máslo, pokrájejte maso a nasekejte bylinky. Vyšlehejte žloutky. Poté zceďte přebytečné mléko z rohlíků, přidejte žloutky, koření, maso a bylinky. Vše promíchejte. Zapněte troubu na 200°C, vymazejte formu máslem a našlehejte bílky do tuhého sněhu. Přidejte ke směsi a opatrně promíchejte. Vše přelijte do zapékací mísy a dejte do trouby na 30 minut.

Suroviny:  

20170414 102313 01 49203

V míse zalijte rohlíky mlékem a nechte nasát.

20170414 103559 01 426fb

Rozpusťte si máslo, pokrájejte maso.

20170414 105803 01 68db6

 A nasekejte bylinky.

20170414 110459 01 f54f0

Našlehejte bílky do tuhého sněhu.

20170414 111244 01 46098

Přidejte ke směsi a opatrně promíchejte.

20170414 111642 01 1790a

Vše přelijte do zapékací mísy a dejte do trouby na 30 minut.

20170414 111843 01 61d61

Voalá! Máte hotovo. Krásné svátky!

20170414 115305 01 78d8a

 

Text, foto a připravila Barbora Mosorjáková, více o Báře najdete na www.facebook.com/Creamosorbar nebo sledujte její Instagram @mosorjakovab
Prkýnko a stojánky na vajíčka jsou z obchodu Nila, www.nila.cz. Mixér na šlehání bílků je z Kitchen Aid, www.kitchenaid.cz

ELLE Menu: Bramboráky

Bramboráky podle Báry nemusí být nezdravé. Vyzkoušejte její odlehčenou variantu.

ELLE Menu: Kuře na jedlých kaštanech

Pomalu začíná zima a taky sezóna kaštanů. Tenhle recept vám v některém z dlouhých večerů určitě přijde vhod. Je snadný a výsledek prý skvělý. Jako přílohu Bára doporučuje šťouchané brambory nebo vařen...