Prozkoumali jsme složení laku na nehty a tady je výsledek

Text: Klára Dedková

Málokdo asi čte složení laku na nehty. Primárně nás zajímá především jeho odstín. O tom, jak může lak na nehty škodit našemu zdraví, jsme připravili dnešní článek. Najít ten nejvhodnější však není úplně jednoduché.

Formaldehyd

Tato látka se používá při procesu balzamování a může způsobit nejen podráždění pokožky, ale také negativně ovlivňuje nervový a imunitní systém.

Toluen

Asi jste o této výrazně vonící látce slyšeli už mockrát. Jeho zápach může vést k bolestem hlavy a v horších případech i k závratím.

Dibutyl-ftalát

Tato látka způsobuje perfektní tvrdost a zaschnutí laku. Vědecky ale bylo prokázáno, že narušuje hormonální vývoj plodu a v některých případech způsobuje menopauzu v dřívějším věku.

Camphor

Jedná se o chemickou látku, jež způsobuje kožní reakci a při vdechování může způsobit nevolnost nebo závratě a bolesti hlavy. I proto nosí některé manikérky raději roušku přes obličej.

Formaldehydová pryskyřice

Není škodlivá jako formaldehyd, který je často spojován s výskytem rakoviny, ale i přesto byste měly být obezřetné. Bylo zjištěno, že způsobuje dermatitidu, což je souhrnné označení pro všechny záněty kůže.

Pravděpodobně některou z těchto složek na obalu laku na nehty zahlédnete, ale nemusíte se hned děsit. Spíše jsme chtěli poukázat na nebezpečí některých látek, jejichž množství ovšem není v lacích tak velké. I tak je někdy lepší dát si od lakování nehtů občas pauzu nebo si koupit ty šetrnější a organické.