Zázračné oleje: na co všechno je použít?

Text: Klára Dedková

Bez kokosového oleje si polovina z nás neumí představit svůj život. A lesklé vlasy bez toho arganového? Nemožné. Vyschlá pleť? Naolejujte ji. Olej totiž už dávno nepatří pouze do kuchyně. Přečtěte si, jaký je vhodný na co, a oddejte se jejich zázračným schopnostem. Stačí je nechat působit.

Vlasy

Mezi nejčastější využití olejů patří jednoznačně vlasová péče. Jemné zapracování do vyschlých a roztřepených konečků je zacelí, vyživí a dodá život. Doporučuje se ten arganový, pro milovnice kokosu i kokosový.

Rty

Máte v zimě rozpraskané rty? Není nic vhodnějšího než je potřít vyživujícím olejem. V drogerii si můžete zakoupit buď rovnou speciální olej na rty, který je složený z ovocných olejů či včelího vosku, ale skvěle vám poslouží také olivový nebo jojobový olej. Aplikujte místo lesku na rty nebo na noc.

Nehty

Sháníte zázrak, který zabrání třepení vašich nehtů, dodá jim přirozený lesk a zdravý vzhled, a přitom ještě vyživí nehtovou kůžičku? Vyzkoušejte olej i na nehty. Vyhlášený je ten bambucký, ale skvělý je i z avokáda nebo mandlí.

Pleť

Krémům už odzvonilo, teď se používají oleje. Růžový vaši pleť nejen provoní, ale také omladí, makadamiový má antibakteriální účinky, tea tree vám pomůže s akné a konopný předejde vysušení. Nemluví to za vše? Vyzkoušet alespoň jeden z nich je povinnost.

Tělo

Tajemství lesklé a hebké kůže modelek odhaleno. Sprchují se olejem, natírají se olejem a voní také olejem. Pro vyživení pokožky celého těla je vynikající olej tsubaki (z japonské kamélie), který ji vyživuje a chrání. Zkusit však můžete i kokosový, arganový nebo mandlový. Ty patří mezi stálice, jež nezklamou.