10 ikonických šatů

Vydejte se s námi do minulosti a připomeňte si, jaké šaty je přímo povinnost znát. Ať už jde o jejich převratný střih, nebo odvážné provedení, rozhodně by neměly ujít vaší pozornosti!Zároveň ani vůbec nezáleží na tom, zda jsou spojeny s celebritou, filmem, nebo samotným návrhářem. Hlavní je, že reprezentují určitou dobu nebo událost, a proto se staly legendami!

1. Audrey Hepburn a černé šaty od Givenchyho řadíme nekompromisně na první příčku celého žebříčku. Francouzský návrhář je vytvořil speciálně pro hereččinu roli v kultovním snímku Snídaně u Tiffanyho, ve kterém v roce 1961 jasně definovala newyorský chic vzhled: dlouhá róba jednoduchého střihu až na zem, elegantní rukavice, vyčesaný drdol, perlový náhrdelník a klasické sluneční brýle Ray-Ban. 

HepburneAudreysaty

2. Marilyn Monroe a její bílé poletující šaty jsou hned v závěsu! Slavná scéna ze Slaměného vdovce z roku 1955, kde se blonďatá glamour diva předvádí nad odvětrávací šachtou newyorského metra na rohu Lexington Avenue a 52. ulice, má své místo i ve filmových dějinách. Bílé koktejlky od Williama Travilly se navíc v roce 2011 vydražily za neuvěřitelných 5,6 milionu dolarů.

marilymonroesaty

3. Róba, v níž se vdávala překrásná Grace Kelly za monackého knížete, je snad největší svatební klasikou všech dob. Co na tom, že tento model brzy oslaví úctyhodné šedesátiny? I samotná Sarah Burton se jím výrazně inspirovala při navrhování šatů na velký královský den Kate Middleton.

gracesvatebnisaty

4. Yves Saint Laurent byl jednoduše průkopník. Minišaty potištěné geometrickými motivy typickými pro šedesátá léta pocházejí právě z jeho dílny. Uvedl je na mole poprvé roku 1965, a vzdal tak veřejně hold nizozemskému umělci Pietu Mondrianovi, z jehož proslulé malby vytvořil nejvýraznější prvek své tehdejší kolekce.

yslsaty

5. Diane von Furstenberg bychom měli považovat za plnohodnotnou vynálezkyni. Dokud nebyla Diane, nebyly totiž ani zavinovací šaty! Dokážete si to ještě představit? Stvořila je v roce 1974, a o dva roky později jich už z prodejních pultů zmizelo přes milion kusů. V té době byla návrhářka právem připrovnávána ke své předchůdkyni, taky velice úspěšné podnikatelce, Coco Chanel.

dvf-sta

6. Mladičkou herečku Liz Hurley všichni vnímali jen jako doprovod Hugha Granta, dokud se neobjevila na veřejnosti v šokujících šatech z ateliéru Versace. Hodně odhalující sametové šaty pospojované v jeden kus předimenzovanýmí spínacími špendlíky z celkem neznámé Liz udělaly superstar!

lizhurleyversacesaty

7. Bandage šaty Hervé Léger nechybějí v šatníku žádné hollywoodské celebrity. Ačkoli jsou neuvěřitelně obepnuté, díky speciálnímu použitému materiálu kupodivu neupozorňují na nedostatky postavy své nositelky. Naopak zdůrazní svůdným způsobem ženské křivky. Kdo by si je pak nezamiloval?

herveleger_blively

8. Stella McCartney byla svým talentem známá už dřív, ale všechny ženy světa jí padly k nohám ve chvíli, kdy navrhla ‚zázračné šaty‘ Octavia. V čem tkví jejich tajemství? Ve velice důvtipné kombinaci kontrastních barev, které každou postavu opticky zúží do dokonalých proporcí.

Kate-Winslet-octaviadress

9. Michelle Obama svým výběrem velké večerní na inaugurační ples svého manžela porušila dosud zavedenou tradici prvních dam USA. Neoblékla totiž róbu od Oscara de la Renty jako její předchůdkyně, ale raději vsadila na začínajícího talenta Jasona Wu. Netřeba dodávat, že její neobvyklý krok mladého návrháře katapultoval na vrchol módního průmyslu.

michelleobama-jasonwu

10. Angelinu Jolie a její rozparek z udílení Oscarů 2012 jsme vybrali na závěr, protože tolik parodií žádná róba z červeného koberce snad ještě nezažila. Pobavte se hereččiným nepřirozeným postojem a zkuste si pár fotomontáží vyhledat – zasmějete se ještě víc. Slibujeme.

Angelina-Jolie-satyrozpatek