10 tipů, jak být produktivní celý den

1. Plánujte. Věnujte večer pár minut až půl hodinky plánování následujícího dne. Podívejte se do diáře a zapište si vše, co potřebujete druhý den udělat.

2. Vstaňte brzy. Zapomeňte na vyspávání do oběda. Bohatě vám stačí spát šest až sedm hodin. Ideální samozřejmě bude, když si navyknete chodit spát a vstávat každý den ve stejnou dobu.

3. Neodkládejte budík. Až vám začne vyzvánět telefon a tahat vás z postele, vstaňte hned. Otevřete okno, pusťte si do bytu čerstvý vzduch, opláchněte si obličej studenou vodou a vypijte sklenici vlažné vody s citrónem. Ideální start nového dne.

4. Protáhněte se. Stačí pětiminutovka jemného protažení a uvidíte, jak vám tělo poděkuje.

5. Snídejte. Využijte toho, že je léto, a tudíž nepotřebujete snídat nic hutného a těžkého. Dejte si vajíčka, ovocné smoothie, jogurt s müsli. Zapijte to bylinkovým čajem, vodou nebo fresh džusem.

6. Time management. V práci byste měli mít na celý den jasný plán. Kdy máte schůzky, kdy vyřídíte e-maily a telefonáty, kdy půjdete na oběd. Na e-maily odpovídejte vždy najednou. Odepisování na každou zprávu zvlášť vás bude zbytečně zdržovat. To samé telefonáty. Na oběd choďte ideálně ven, ať si odpočinete a načerpáte nové síly. Určitě nejezte ve stresu před počítačem.

7. Systém. I když si vše skvěle naplánujete, celý den vám může narušit už třeba nehoda na cestě do práce. Mějte proto systém a v diáři si u každého úkolu vyznačte jeho důležitost. Musím/Můžu/Tohle počká a podobně.

8. Najděte si čas pro sebe. Přestože toho máte v práci hodně, odcházejte každý den tak, abyste měli čas také chvíli sami pro sebe nebo pro svou rodinu. Po práci si běžte zaběhat, s dětmi na hřiště nebo s partnerem do kina. Jedině tak si udržíte zdravou a klidnou mysl a nezačnete za chvíli svůj život nenávidět.

9. Zlehka. Abyste nebyli unavení a podráždění, snažte se jíst zdravě. Léto je na to ideální. Saláty, ryby, ovoce, luštěniny. A pijte hodně vody!

10. Ne. Tohle si zapište za uši! Naučte se říkat ne. Odmítat věci, do nichž se vám nechce, nescházet se s lidmi, kteří vás nebaví. Važte si svého času a nesnažte se vyhovět všem.