10 zasněžených měst, která vypadají jako z pohádky

1. Quaanaaq, Grónsko

Quaanaaq je malé město, které patří mezi nejsevernější města na zeměkouli. Pokud hledáte něco úplně odlišného od české zimy, je to přesně ta destinace, kam byste se měli vydat. Barevné fasády na domcích pokryté sněhem, zamrzlá okna... V roce 2017 tu žilo 634 obyvatel, převážně Inuitů. Ve městě je také rozhlasový stožár, který měří 378 m a je nejvyšší stavbou v Grónsku.

greenland winter 681x454 cc5ed


 

2. Bled, Slovinsko

Doslova pohádkové město zasazené v lesích tamějších Julských Alp. V zimě tam skoro nikoho nepotkáte, ale o to zajímavější pro vás tato cesta může být. Slavný hrad rozhodně musíte navštívit a pak si najděte místo s výhledem, v klidu pozorujte jezerní hladinu a vychutnávejte si svařené víno.

bled winter 681x454 d3a8e


 

3. Hallstatt, Rakousko

Hallstatt je město jako ze sna, a to nejen v době, kdy teploty klesnou pod nulu a začne padat sníh. Tohle rakouské městečko můžete klidně prozkoumávat pěšky. Čekají tam na vás kilometry pěších stezek a ty nejromantičtější přírodní kulisy, jaké si umíte představit. 

hallstatt austria 2 681x453 a2f01


 

4. Bergen, Norsko

Zima v Bergenu je přesně taková, jakou známe z knížek Hanse Christiana Andersena. Město je obklopeno horami a hlubokými lesy, kde možná potkáte i Sněhovou královnu. Pokud se vydáte do vedlejšího městečka Os, zabalte si s sebou běžky, poněvadž tam lidé vyrážejí na nákupy jedině takhle. Kdy jste si naposledy zajeli pro rohlík na běžkách?

bergen norway 681x470 37699


 

5. Kodaň, Dánsko

Podle OSN patří Kodaň mezi místa, kde žijí nejšťastnější lidi na světě. Atmosféra dánského životního stylu hygge pohltí během několika hodin i vás. Kodaň je proslulá svými bílými zimami. A pokud vám na procházce bude už velká zima, rozhodně se zahřejete v některém z místních barů, kaváren a restaurací. Horký zázvorový čaj s medem vás připraví na další výpravu.

copenhagen snow 681x431 d75fa


 

6. Aelsund, Norsko

Malé přístavní městečko Aelsund se nachází na západním pobřeží Norska. Městečko muselo být po požáru v roce 1904 kompletně přestavěno, takže tam najdete úchvatné domky v secesním stylu. A pokud se vydáte na procházku na nedalekou horu Aksla, ohromí vás velkolepý výhled na město a okolní fjordy.

alesund norway 681x470 f55f0


 

7. Talinn, Estonsko

Hlavní město Estonska je v posledních letech vemi populární destinace třeba na takový víkendový útěk. Herečka Eliška Křenková tam nedávno natáčela film a Talinn ji prý doslova nadchl. Není divu. Díky tamější ekologické politice je to velmi zelené město. Ale když nasněží několik centimetrů sněhu, jeho půvab to ještě umocní. 

tallinn estonia 681x454 23c22


 

8. Petrohrad, Rusko

Petrohrad je sice až druhé nějvětší ruské město, ale co se architektury a atmosféry týká, patří mezi nejkrásnější. A pokud se v Petrohradu ocitnete během zimy, budete mít pocit, že vedle Vronského musíte potkat i Oněgina. Tohle město se díky sněhu promění v místo, které znáte z románů klasických ruských spisovatelů. 

st petersburg russia 681x454 6be2f


 

9. Gdaňsk, Polsko

Možná jste už navštívili Varšavu nebo Krakov, ale tohle město je stejně nebo ne-li více kouzelné. Nachází se na pobřeží Baltského moře. Během léta je na plážích hodně lidí, ale v zimě je atmosféra mnohem klidnější a zasněžené pobřeží má svoje neopakovatelné kouzlo. 

gdansk poland 681x452 46e57


 

10. Innsbruck, Rakousko

Most od architektky Zahy Hadid, proslulé farmářské trhy, malebné kavárny na břehu řeky, Innsbruck je zkrátka místo, kde je co dělat celý rok. Jakmile se tohle tyrolské město pokryje sněhem, dostanete pocit, že tam musíte zůstat, pronajmout si dům a napsat dokonalý román. Pokud vás omrzí procházky po městě, můžete se vydat na některou z hor, kterými je Innsbruck obklopený.

inssbruck austria 681x483 bef38

 

Zdroj Suitcase.com