12 věcí, které jste nevěděli o Audrey Hepburn

Hollywoodská herečka a jedna z nejkrásnějších žen stříbrného plátna by oslavila 85. narozeniny... Světu chybí už jednadvacet let, ale přesto se o ní stále máme co dozvídat.

1. Audrey milovala zvířata. Měla jich hned několik - nejznámější byl asi její yorkšír Mr. Famous. Ale rozhodně nejzajímavější mazlíček byl koloušek Pippin. Herečka ho dostala na natáčení Zelené království a malý srneček se nechal tak ochočit, že s ním herečka chodila i na nákupy do supermarketu v Beverly Hills.

a1

2. Hned poté, co v roce 1954 vyhrála Oscara za svůj první snímek Prázdniny v Římě, ho v rozrušení zapomněla na toaletách. Naštěstí si ale pro sošku hned vrátila a stala se hvězdou - nejen večera.

a2

3. Audrey má v rodném listě místo narození Brusel, Belgie. A právě i z části proto mluvila plynně 5 světovými jazyky.

a3

4. Jeji drobné křivky jsou možná ideálem krásy, herečka sama se však dokonalá neviděla. Podle vlastních slov neměla ráda svá kostnatá ramena, velká chodidla i nos.

a4_copy

5. Nikdy nenosila hodinky. Neměla ráda pocit 'tvrdého studeného kovu' na své kůži. Její nejoblíbenější šperky byly bílé perly.

6. Myslela si, že se stala chyba v castingu, když získala hlavní roli ve filmu Snídaně u Tiffanyho (který z ní definitivně stvořil ikonu). Autor knihy i scénáře Truman Capote si jako Holly přál Marilyn Monroe a s křehkou Audrey nebyl spokojený. Během natáčení si ho ale získala. Tak jako všechny.

7. Během války málem zemřela hlady. Bydlela v oblasti, kterou nacisti odřízli od zásob (toto období se v dánské historii nazývá 'hladová zima'), a na podvýživu zemřelo 18 tisíc lidí. Audrey ke konci ze zoufalství jedla cibulky tulipánů a trávu. Kvůli tomuto zážitku trpěla celoživotní anorexií a jediné jídlo, které ji dělalo radost, byla čokoláda.

8. Její oblíbená barva byla tyrkysová.

a5

9. Málem si zahrála hlavní roli ve velkorozpočtovém spektáklu Kleopatra. Nakonec byla obsazena Elizabeth Taylor.

10. Ač byla veřejná osoba, nikdy neměla ráda velkou společnost. "Jsem často ráda sama. Klidně celý víkend. Tak dobíjím baterky."

A6

11. Je jedna z 12 lidí na světě, kteří vyhráli Oscara, Emmy, Tony a Zlatý glóbus.

12. Osmatřicet let byla zaměstnankyní UNICEFu.

+ 1: Její pravé jméno není Audrey Hepburn, ale Audrey Kathleen Ruston. Pseudonym začala používat v roce 1948.