15 míst, kam zajít v Londýně (nejen během fashion weeku)

Nejen během fashion weeku umí být Londýn pěkně rušný. Svá nejoblíbenější místa a tipy, jak čas od času uniknout davům, nám prozradily tři Češky, které tu žijí a pracují.  


 

lfw hanka1 0f9ac

Hana Knížová, fotografka
(@hana_knizova)

Ranní vzpruha
„Co se týká nejlepší kávy jako ranního základu, nepsané prvenství patří kávě Monmouth. Je původně z Walesu, ale i v Londýně mají tři kavárny (na Borough, Covent Garden, Bermondsey), a pokud vám nevadí vystát si na ni frontu (jinak to nejde), vaše chuťové buňky vám poděkují.“

Monmouth Coffee, 27 Monmouth Street, Covent Garden

Hromadná doprava jinak
„Cestování po Londýně městskou hromadnou dopravou patří k té nejméně příjemné, ale nevyhnutelné činnosti. V dopravní špičce (u které se mi občas zdá, že trvá celý den) je v podstatě nemožné vyhnout se mačkání v davu. Proto občas volím loď. Je to příjemná změna oproti přeplněným autobusům a metru a snadno můžete všem vytřít zrak, že jste se na další show dostali lodí namísto Uberem.”

Teplý oběd
„Když je potřeba se posilnit, volím ramen v oblíbeném japonském dineru Tonkotsu v Soho na Dean Street.”

Tonkotsu, 63 Dean Street

Zásoba ke čtení
„Pro inspiraci se určitě vyplatí navštívit Claire De Rouen Bookshop. Přestože je v centru, působí velmi nenápadně a dveře vedoucí do druhého patra většina lidí přehlédne. Mají jednu z nejlepších zásob trendy časopisů i nízkonákladových autorských knih. Navíc téměř každý týden pořádají Book launch a v přilehlém galerijním prostoru najdete spoustu skvělých pop-up výstav.”

Claire De Rouen Bookshop, 125 Charing Cross Road

Čaj o páté
„Čaji o páté se v Londýně nevyhnete. Skočte si na něj do hotelu Claridge’s.”

Claridge's hotel, Brook St, Mayfair

Večerní chvilka klidu
„Tate Modern je jasný tip. A stojí za to. Když už si vystojíte frontu, probrouzdáte obchodem se skvělými knihami a časopisy, určitě si vyjeďte do horního baru, vyberte si stůl s výhledem na město, objednejte si sklenku vína, zadívejte se na řeku a nechte fashion week i jeho davy jen tak plynout…”

Tate Modern, Bankside

 

lfw eva efec8

Eva McMahon, blogerka
(@evglamazon)

Blogerská kancelář
„The Apartment je moje pro mě během fashion weeku spása. Je to úžasné místo pro pozvané blogery, kteří tu mohou pracovat, půjčit si oblečení, nechat se nalíčit či učesat, najíst se a hlavně tu potkat všechny své známé a osobnosti z módního průmyslu. Součástí je i malá kancelář.”

Oáza s bazénem na střeše
„ Shoreditch House je členský klub, kde osobně poslední dobou trávím spoustu času. Člověk tu má možnost potkat zajímavé a kreativní lidi a navíc tu servírují výborné jídlo. Velké plus je i bazén na střeše, který vytváří uvolněnou atmosféru.”

Shoreditch House, Ebor Street

Skvělá atmosféra
„Moje oblíbená síť restaurací je Bill's. Především ta v Sohu, protože v té to během fashion weeku zkrátka žije. Na malé občerstvení je to tu ideální, protože od samotného dění je to, co by kamenem dohodil.”

Bill's, 36-44 Brewer Street

Trendy oběd
„Restaurace Berners Tavern vás uchvátí interiérem, servisem a hlavně jídlem. Oblíbeným místem profesionálů z oblasti módy určitě není jen tak.”

Berners Tavern, 10 Berners Street

Odpolední flat white
„Malá, ale krásná kavárna Flat White mě baví moc. Servírují tu i výborná jednoduchá jídla a je to ideální místo pro všechny, co mají rádi útulná místa.”

 Flat White Cafe, 17 Berwick Street

 

lfw ema c6239

Ema Janáčková, „fashion victim“ na volné noze
(@emajanackova)

Dávka sacharidů
„Hned za rohem od Brewer Street Carpark, kde se koná většina přehlídek, je Flat Planet. Výborné jsou všechny jejich 'flat' chleby i flat white.”

Flat Planet, Great Malborough Street

Skandinávská svačinka
„Kousek od Topshop Showspace, který byl tentokrát ve Spitafields Marketu, se nachází výborná švédská restaurace Fika. Perfektní na doplnění živin! Mají naprosto výborné ryby, ale i burgery.”

Fika, Brick Lane

Drink s výhledem
„Nejlepší terasa, když hledáte výhled na londýnské panorama, je ta na střeše proslulého Netil House.”

Rooftop Bar v Netil House , Westgate Street, Hackney

Oddych v zahradě
„Ze Soho si nejraději dělám procházku kolem zahrady St. Dunstan in the East, která vypadá, jako by se v ní schovával zámek Šípkové Růženky. Hned v okolí je několik obchodů s potravinami, takže si můžete nakoupit pár tinnies a užít si chvilku klidu v romantické zeleni.”

St. Dunstan in the East garden, Dunstan's Hill, City 

Akční ve dne v noci
„Pohybových aktivit je se vším tím přebíháním mezi přehlídkami dost a dost, kdyby to ale přeci jen někomu nestačilo, může si třeba v noci zahrát ping-pong v podniku Bounce, který má otevřeno někdy až do jedné ráno. A samozřejmostí je tu nabídka drinků včetně piva a cideru.”

Bounce, Old Street