3 nejlepší saláty podle foodblogerů

Text: Klára Dědková

K létu patří slunce a bazén, ne kuchyň a vařečka. Proto jsme pro vás vybrali tři recepty na saláty, které zvládnete připravit za pár minut. Navíc jsou lehké, hezké, zdravé a od těch nejlepších foodblogerů. Dobrou chuť!

letní saláty blogerky

Salát z kadeřávku s avokádem, cizrnou a citrónovým dresinkem podle:

www.kitchenette.cz

Budeme potřebovat:

1 avokádo, 2-3 velké hrsti kadeřávku, uvařenou cizrnu (nebo 1/2 konzervy proprané cizrny), šťáva z jednoho citrónu, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1/4 lžičky mořské soli

Postup:

Ve velké míse smíchejte šťávu z citrónu, olivový olej, propasírovaný česnek, sůl. Přidejte nasekaný kadeřávek a dobře promíchejte, třeba i trochu promasírujte. Na závěr přidejte cizrnu, avokádo pokrájené na kostky a ještě jednou lehce promíchejte tak, aby se avokádo příliš nerozmačkalo. Salát ještě lehce opepřete a můžete servírovat.

Celý recept najdete ZDE

caraletní saláty blogerky

Melounový salát se sýrem feta podle:

www.mycookingdiary.cz

Budeme potřebovat:

1 kg vychlazeného vodního melounu, 200 g vychlazené salátové okurky, 1/2 střední červené cibulem, 100 g sýru fety, 50 ml limetkové šťávy, 1 lžíce javorového sirupu, čerstvé chilli, čerstvý koriandr, opečená dýňová a slunečnicová semínka, sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Cibuli oloupejte a nakrájejte ne půl kolečka. Okurku omyjte a i se slupkou nakrájejte na kostičky. Meloun stačí naporcovat pomocí vykrajovátka na meloun (dělá takový hezký kuličky) a chilli nakrájejte na tenké plátky. Okurku, meloun, chilli a cibuli dejte do misky, zalijte šťávou z limetky, javorovým sirupem, osolte se, opepřete a pořádně promíchejte (nejlépe rukama). K salátu přidejte nadrobený sýr feta, natrhaný koriandr a opečené dýňové a slunečnicové semínka. Salát připravujte opravdu z vychlazeného melounu a okurky nebo ho dejte vychladit do ledničky. Jedině tak je nejvíc osvěžující.

Celý recept najdete ZDE.

caraletní saláty blogerky

Studený nudlový salát podle:

www.acotedajis.cz

Na 2 porce potřebujeme:

150g vlasových rýžových nudlí, 100g čerstvých hráškových výhonků, ½ salátové okurky 1 balení marinovaného tofu, 1 velká banánová šalotka, 1 stroužek česneku, 2 lžíce sezamového oleje na smažení

Dresink:

2 lžíce rýžového octa, 1 lžíce sójové omáčky, šťáva z ½ citronu, 2 lžíce černého sezamu, čerstvě namletý pepř dle chuti

Postup:

Tofu vysušíme pomocí papírové utěrky a nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozpálíme sezamový olej a zlehka na něm osmahneme na proužky nakrájenou šalotku, nasekaný česnek a tofu. Necháme vychladnout.

Okurku nakrájíme na tenké proužky julienne a hráškové výhonky omyjeme. Na dresink stačí smíchat všechny uvedené ingredience.

Rýžové nudle dvě minutky povaříme, scedíme a namočíme do studené vody. Jakmile vychladnou, opět je scedíme, promícháme se zbylými ingrediencemi a přelijeme připraveným dresinkem. Hotový salát můžeme nakonec ještě na hodinku uložit do lednice, aby se pěkně rozležel.

Celý recept najdete ZDE.