5 nejčastějších problémů ve vztahu a jak je řešit

1. Žárlivost 

Tak tohle je asi klasika mezi vztahovými problémy. Ale měla byste si uvědomit, že když budete svého kluka kontrolovat na každém kroku, poškodí to (často nenávratně) vaši vzájemnou důvěru. Pro to, abyste vašemu partnerovi nevěřila (nebo on vám) mohou existovat různé důvody - někdy souvisejí s minulostí, jindy s hlubšími problémy ve vztahu: Možná jste si ještě nikdy jasně nahlas neřekli, jak to spolu máte, co pro vás vztah znamená a jak byste tp chtěli vidět dál? Nebo jeden z vás stále bojuje s traumatickými vzpomínkami na předchozí rozchod? Ať už je za žárlivostí cokoli, měli byste si spolu v klidu sednout a některé věci probrat.

2. Falešné sliby

“To udělám, slibuju!” Tahle nevinně vypadající věta může způsobovat stále se kupící problémy ve vztahu. A to především tehdy, pokud své sliby nedodržujete, nebo jejich plnění stále odkládáte. Sliby dávejte vašemu partnerovi jen v případě, že jste si jistá, že je splníte. Protože když opakovaně nedodržíte, co slíbíte, utrpí tím vaše vzájmená důvěra nemalé šrámy.

3. Rozdílné představy

On chce jít na brusle, vy byste radši na cyklovýlet. A začátek konfliktu je na světě. Vás mrzí, že s vámi nechce trávit čas, on je dotčený, že ho tlačíte do něčeho, na co nemá náladu. Ovšem rozdílné představy o volném čase nemusí být vůbec předvzvěstí něčeho konfliktního, pokud si jasně řeknete, že některým koníčkům se občas budete věnovat individuálně. O to víc se pak budete těšit, až budete zase spolu… 

4. Vy na něj tlačíte, on se stahuje zpátky…

“Nikdy nemluvíš o svých pocitech!” Tahle výčitka ze strany žen na adresu partnerů bývá docela častá. Ale může vás taky dostat do patové situace: Váš přítel přesně neví, co od něj chcete slyšet a stahuje se do sebe. Vy na něj o to víc naléháte a tlačíte a on uniká čím dál víc… Začarovaný kruh vzájemné nespokojenosti se může prolomit jen komunikací. Zamyslete se nejdřív sama nad tím, co cítíte, co byste chtěla říct, slyšet a případně řešit. To vám pomůže jasněji formulovat vaše přání a očekávání. A že budete schopná mluvit jasně a konkrétně, to váš partner jistě ocení a bude se snažit reagovat podobně. 

5. Na lásku není čas

Když jste čerstvě zamilovaní, je všechno ostatní vedlejší. Ale čím déle ve vztahu jste, tím častěji se z obou stran ozývá frustrující věta: “Promiň, nemám čas…” Priority se v běhu všedních dnů posouvají jinam a společně trávený čas se zužuje. Čas od času si naplánujte společný víkend na horách, vyražte z města, kupte si letenky do Lisabonu… Každý společný zážitek váš vztah zase utuží, posílí ho a pomůže vám uvědomit si, že je vám spolu stále hezky.