5 nejlepších aktivit na Srí Lance podle Veru Chicks

Srí Lanka je nádherná země skýtající vše, co si můžete přát – od nádherně čistého moře a dokonalého surfingu přes ohromující kopce, hory a džungli až po zvířata, skvělé jídlo a čaj. Letos jsem tam strávila nádherné dva týdny. Ani já jsem neodolala fotografiím a informacím, které se na mě valily ze všech stran, jelikož se v posledních letech Srí Lanka stala velmi oblíbenou zimní exotickou destinací především pro nás Evropany. Důvodem je především relativně krátká doba letu ve srovnání se zbytkem Asie a cenová dostupnost letenek z Prahy. Pestrost ostrova s krásnou faunou i flórou včetně krásných pláží a bohatou kulturou popularitě Srí Lanky samozřejmě také velmi nahrává. 

Pár základních rad před odletem: Na Srí Lanku potřebujete vstupní vízum a dostatečnou délku platnosti vašeho pasu, pokud jste trošku opatrnější cestovatel jako já, doporučuji také očkování, stačí základ: žloutenka + vzteklina. Pokud budete dodržovat základní hygienické zásady, pít balenou vodu a používat ji i například na čištění zubů, nemáte se čeho bát. Nezbytné je vybavení proti komárům a opalovací krémy s SPF 50, velké horko a vlhkost dají o sobě vědět hned, jakmile vylezete z letadla, to vám garantuji.

A jakých 5 nejlepších aktivit můžete na Srí Lance dělat?

1. Surfing

Sport, kterému jsem před skoro dvěma lety podlehla a od té doby řídí veškeré mé dovolené. Narovinu říkám, že je to droga. Jakmile jednou ucítíte vlnu pod nohama (prknem), tak se zamilujete, a kdybych mohla, klidně bych se na půl roku přestěhovala k oceánu jen kvůli tomuto sportu. Pláže nejsou jen na opalování, což vám potvrdí každý surfař. Zejména na Srí Lance, jedné z nejspolehlivějších surfovacích destinací v Indickém oceánu, která od počátku 60. let láká nadšence z celého světa. Nejlepší surfovací spoty se najdete na jižním a východním pobřeží. Samozřejmě že zde jsou rušnější místa jako Hikkaduwa nebo Arugam Bay, ale existují zde i klidnější lokality na surfování jako Ahangama, Weligama nebo Mirissa. Weligama je vhodná pro začátečníky, ale potkáte tam také milion turistů a mně osobně se tam moc nelíbilo. Naopak kousek od města Matara najdete takzvaný secret spot u městečka SK town, kde je pláž obrovská, písečná a vlny opravdu parádní. Surfová sezona je na jihu a západu od listopadu do dubna, na východě ostrova od května do října. 

2. Nádherné pláže a konečně relax

Objevujte nekonečně dlouhé pláže s jemným zlatým pískem, romantické bělostné pláže v malých zátokách i pláže bičované větrem a vlnami. Některé jsou plné života, barů s typickou letní hudbou, rybářů tahajících sítě plné třpytících se ryb, jiné mají poklidnou atmosféru, kdy slyšíte pouze šum vln a listů palem. A mí favorité? Pláž Unawatuna – voda je tu klidná jako na jezeře, kavárny na pláži podávají lahodné jídlo a nabízejí tu právě tolik aktivit, aby to nebyla nuda, mimo jiné také insta friendly houpačku.OstrovPigeon u pláže Nilaveli – jednoznačně nejlepší šnorchlovací místo na Srí Lance pro začátečníky i pokročilé. Průzračná voda, mělké útesy, pestrobarevné ryby a korály. Pláž Mirissa – pokud hledáte full servis, tak vklouzněte do houpací sítě a odpočívejte, místní hospůdky a kavárny se vám o vše okolo postarají. Mirissa je také vhodnou základnou pro výlety za velrybami, někdy jdou prý vidět už ze břehu, ale na to jsem štěstí bohužel neměla.

3. Čaj a čajové plantáže

Máte rádi čaj? Pak si nesmíte nechat ujít návštěvu některé z místních továren a čajových plantáží. Vypravte se třeba do města Ella obklopeného zelenými nízkými keříky s bílýmivoňavými květy, mezi kterými se neslyšně pohybují sběračky čaje. Srílanský čaj, označovaný také jako cejlonský, se drží na předních pozicích a Srí Lanka platí za jednoho z největších světových producentů čaje. Čajové továrny pořádají prohlídky, při nichž se seznámíte s celým procesem pěstování a zpracování čaje. Navštivte továrnu Dambatenne poblíž města Haputalé, kterou vybudoval známý sir Thomas Lipton, nebo plantáž s bílým čajem Virgin White Tea Plantation, kde vás místní sběrač zadarmo provede nádherným sadem. V něm vám ukáže nejen čaj, ale i další exotické bylinky a koření, které na Srí Lance volně rostou. Kupte si některý z rozmanitých druhů černého čaje, chuťově výraznější zelený nebo bílý čaj, který patří k nejkvalitnějším, a vybavte se tímto suvenýrem i do Čech, uděláte s ním určitě velkou radost, jelikož místní čerstvý čaj je opravdu vynikající.

srilanka

4. Pálivé jídlo

Je potřeba říct, že většina jídel srílanské kuchyně je velmi pálivá, a to včetně pečiva, které je často plněno ostrou směsí. Pokud budete chtít v restauraci připravit jídlo nepálivé, raději to obsluze několikrát zopakujte a stejně si raději objednejte vodu, ať máte čím hasit požár v puse. Srílanská kuchyně má základ v kuchyni indické. Nejdůležitější surovinou je rýže, která se podává jak vařená, tak dušená či smažená. Národním jídlem je na Srí Lance rýže a kari. Kari však není stejné jako u nás koření žluté barvy, ale označují se tak pokrmy z masa, ryb a zeleniny, ostré omáčky a koření ve formě pasty nebo prášku. Základem kari směsi je kurkuma, zázvor, pepř, koriandr, kmín a hlavně chilli. Může v něm být i muškátový oříšek, skořice nebo hřebíček. Podává se společně s chutney (čatný), což je ostrá příloha ze zeleniny a chilli papriček. Na stole budete mít spoustu misek plných jídla, ke kterým doporučuji objednat také placku papadam, je výborná. Na Srí Lance jsou lidé velice chudí a odpovídá tomu i složení běžných jídel, které koupíte na ulici či v běžných restauracích – většinou je to kombinace rýže a zeleniny, maso je zde spíše doplňkem než hlavní částí jídla. Proto, když si objednáte třeba chicken curry, neočekávejte velký kus masa

5. Ájurvédská medicína a cestování

Ájurvéda je považována za nejstarší léčebný systém na světě. Zrodila se v Indii a je stará více než dva a půl tisíce let. Její vyznavači hovoří o velké prospěšnosti a účinnosti léčebných programů a terapií. Pokud jste unaveni uspěchaností moderní doby, bolí vás tělo nebo jen chcete zlepšit náladu, navštivte ájurvédské centrum vyskytující se v každém městě nebo kliniku, kde můžete absolvovat až několikatýdenní kúru. Pro dosažení rovnováhy a harmonie ducha i těla se používají oleje, bylinky a koření. Ájurvédské hotely na Srí Lance se specializují na léčení pomocí této tradiční medicíny, většinu času tak budete trávit v ájurvédském centru, kde absolvujete předepsané terapií, hodiny jógy a několikrát týdně se budete věnovat meditaci s buddhistickým mnichem. Po celou dobu je potřeba dodržovat speciální jídelníček sestavený na míru vašemu tělu.

Jaká byla naše dovolená na Srí Lance? Podívejte se na fotky: