5 různých řečí lásky

Nic nového pod sluncem. Asi nejste jediní. Komunikace mezi partnery může být někdy pěkná fuška. Ne nadarmo je špatná komunikace častým důvodem k rozchodu. Proč? Touto otázkou se zabýval americký vztahový expert Gary Chapman. Přišel na to, že existuje 5 různých jazyků lásky. Přirovnává to k dialektům - ačkoli lidé mluví stejným jazykem, každý se kvůli rozdílnému dialektu vyjadřuje trochu jinak. V praxi to vypadá tak, že i když se partneři spolu chtějí shodnout a nevyhledávají zbytečné problémy, přesto stejně dochází k nedorozuměním. Jinak řečeno: Pokud s vaším partnerem nebudete komunikovat způsobem, jakému rozumí, nebude se cítit milován, i když vy to s ním budete myslet naprosto vážně. Aby vztah vydržel, dlouhodobě fungoval a byl šťastný, měli byste vědět, jakou řečí lásky mluvíte a jakou komunikuje váš partner.

5 řečí lásky:

1. Chvála a uznání

V tomto jazyce jde o konkrétní milostná vyznání, jako jsou: Miluji tě, Jsi pro mě velmi výjimečný, Jsi sladký, Jsem na tebe pyšná atd. Tyto a podobné výrazy bývají jasné, přímočaré a pochopitelné. 

2. Ochota pomáhat

Za některé lidi mluví více skutky než slova. Partner vás nemusí zahlcovat emociálními vyznáními, a přesto se cítíte milována. Je běžné, že vám partner jako překvapení připraví k večeři jídlo, které máte ráda, když vám u televize bez řečí namasíruje záda, když za vás vyřeší složenky a dá dohromady účetnictví, které nesnášíte, nebo když vám z vlastní iniciativy odveze auto do servisu.

3. Dárky, které jsou od srdce

Pozor, nezaměňujte dárky se slovem dary! Nejde totiž o to, kolik stojí. Tato řeč lásky mluví skrze malé pozornosti, které vám dávají najevo, že na vás myslí a chce vás potěšit. Přinese vám třeba ze supermarketu vaši oblíbenou čokoládu nebo časopis, než se vzbudíte, už je doma zpátky s čerstvými houskami a z trhu se nikdy nevrací bez květin pro vás. 

4. Jen sami dva

Ano, samozřejmě je důležité, abyste ve vztahu měla vy i váš partner svoje koníčky, zájmy a přátelé. Ale pro některé lidi je absolutním důkazem lásky, když partner věnuje některý večer nebo víkend jen jim dvěma. Telefon přepne na letecký režim a pro ostatní je na tuto dobu nedostupný. 

5. Láskyplnost

Naplánoval výlet na kolech, připravil i to vaše, včera vám přinesl nejnovější album vaší oblíbené kapely a koupil lístky na film, který jste chtěla vidět. A vy přesto nechápete, že vám tím říká: miluji tě. Asi jste typ, který nepotřebuje o lásce ujišťovat činy a slovy, ale spíše dotyky a fyzickou blízkostí. Polibky na rty, na čelo, držení se za ruce, láskyplné objetí, společná koupel, milování. To je vaše nejsrozumitelnější řeč lásky. 

Tak co, našli jste se v některém z jazyků lásky? Pokud ne, možná se některé ve vašem případě prolínají. Zamyslete se, v kterých momentech se ve vztahu cítíte nejšťastnější - když vám partner posílá zprávu, že vás miluje a těší se na večer? Když vám jako překvapení koupí lístky na koncert, o nichž jste si myslela, že jsou dávno vyprodané? Nebo když vás před usnutím pevně obejme? Každý člověk se ve “své” řeči vyjadřuje nejlépe, a tak když si uvědomíte, která je ta vaše, nezapomeňte to říct partnerovi. Dáte mu tím důležitou indicii, jak vás může udělat šťastnou a případně “návod”, jak ve vztahu zachránit spoustu situací. A na oplátku se zeptejte vy jeho, v jakých chvílích se s vámi cítí nejbezpečněji a nejpohodověji. Poznáte tak, jakou řečí lásky mluví on a budete vědět, jak mu nejjasněji můžete sdělovat, že ho milujete.