Beata Rajská: Marnivost

Kde jinde pořádat přehlídku s názvem Marnivost než na luxusním místě? Skvostný Černínský palác poblíž Pražského hradu byl pro tuto příležitost jako stvořený. Panovala zpřísněná bezpečnostní opatření a hosté před vstupem do sálu museli nejprve projít detektorem kovu, což se jim určitě na módní přehlídce často nestává. Šek na 100 000 korun věnovaný ve prospěch nadace Archa Chantal převzala herečka Chantal Poullain-Polívková.

Pro jaro léto 2010 zvolila Beata Rajská ty nejdražší materiály. „Dosud jsem tak drahé látky v žádné kolekci nepoužila,“ potvrdila. Touto přehlídkou chtěla světu ukázat, že je to právě většinou období krize, kdy ženy umějí svou krásu rozdávat.

Beata Rajská se inspirovala osmdesátými a čtyřicátými lety, a dokonce tyto dva absolutně odlišné módní styly propojila. Neforemná osmdesátá léta a uhlazené ženské linie čtyřicátých let tak dostaly zcela nový tvar. Převládala ženskost a jemnost. Objevovaly se asymetricky střižené šaty na jedno rameno, splývavé materiály, průhledné látky i zasněné světlé barvy. Léto reprezentují výrazné květy a pestré motivy. Převládá jednoduchost, žádné složité ornamenty ani výrazné detaily.

Přehlídka byla rozdělená do kolekcí s názvy Hořkosladká, Fetiš, Podkrovní sen a Motýlí kolekce, přičemž poslední jmenovaná byla pro mě rozhodně ta nejvýraznější a nejpovedenější. Snové, pestré modely v asymetrickém provedení vypadají úchvatně. Oproti ostatním je tato kolekce extravagantnější a hravější. Bavilo mě prohlížet si netradiční střihy i barvy. Modelky se na chvilku opravdu proměnily v motýly.

Perličkou večera bylo představení řady snowboardů s motivy z motýlí kolekce.V průběhu večera se jeden z modelů vydražil.