Bill Cunningham, móda a New York

Před dávnými časy, než byli fotografové street stylu všedností, žil jeden muž. Průkopník. Jeho jméno je Bill Cunningham. A režisér Richard Press se rozhodl zachytit kroniku muže, který se už během svého života stal legendou a modlou. „Když milovníci módy mluví o stylu ulice, často skloňují jména jako Scott Schuman, Yvan Rodic, The Facehunter či Garance Doré. Ale většina z nich už dávno zapomněla na toho, který tu byl jako první. Dnes již osmdesátiletého fotografa New York Times,“ hovoří o filmu v anglickém magazínu The Independent.

Dědeček street stylu

Billa vždy nejvíc zajímali lidé. Opravdoví lidé. To ale neznamená, že nedostal šanci zachytit na filmu i nejzářivější jména módního a filmového průmyslu. Svoji práci – nebo spíš koníček – dělá každý den už půl století. „Nikdo jiný nezdokumentoval tak dokonale život v New Yorku za posledních padesát let jako on. Má neuvěřitelný archiv,“ okomentoval práci svého dlouholetého přítele Oscar de la Renta. I jiní velikáni Cunninghamovi vzdávají hold.

Výherní kód ROL1 - zadejte zde a vyhrajte vstupenky na koncert Dana Bárty a Dary Rolins.

Osmdesátiletý pán prožívá největší žně dvakrát do roka na týdnech módy. „Už několikrát jsem řekla, že všichni ráno vstáváme a oblékáme se jen pro něj,“ vypráví v dokumentu Anna Wintour, kterou Bill fotí už od jejích začátků v módním byznysu. „Je skvělé, když si vás všimne. A všichni víme, že znamená smrt, když ne.“ Za dlouhá léta Cunningham nejprve černobíle a pak i barevně zachycuje život v ulicích kosmopolitní Mekky. A sám tvrdí, že většinu fotografií nikdy nikdo jiný nespatřil. Můžeme doufat, že po filmu přijde i velké vydání jeho celoživotního díla v tištěné podobě.

Pokud jde o dokument – v USA má mít premiéru v březnu. V Čechách pravděpodobně nikdy (děkujeme, distributoři). Jde ale o vzácnost, kterou byste si do své sbírky měli opatřit za každou cenu.