Burberry Prorsum A/W 2011

Christopher Bailey to rozjel ve velkém. Doslova. Vizi pro podzim a zimu promítal v srdci Londýna na obří obrazovce (nápis Coca-Cola na chvíli uhnul módě) na Piccadilly Circus. A samozřejmě i na domovských stránkách www.burberry.com. Úderem čtvrté hodiny anglického času (takže u nás v pět) začalo živé promítání. Se vším všudy. Před začátkem samotné přehlídky kamery zabíraly příchody pozvaných. Blesky fotoaparátů nejvíc zářily při příchodu Alexy Chung v tmavomodrém svetru a kožených kalhotech a Kate Bosworth v Burberry kombu – béžové kožené bundě a sukni s cvoky. Tím vším prosvištěla za černými brýlemi (jak jinak) schovaná Anna Wintour.
A konečně to začalo. Celebrity i jiní hosté usedli do přidělených řad. Už první tón klasické skladby z šedesátých let od Lesley Gore You Don’t Own Me napověděl, že tahle kolekce nebude drze punková, ale spíš romanticky nostalgická záležitost. Linii pro podzim a zimu 2011 otevřely barevné kabátky s širokými rukávy balonového střihu à la Cristóbal Balenciaga. Ty střídaly kabáty klasického střihu s epoletami. Nejvýraznějším doplňkem byly černobílé kožešinové bekovky a široké kožené pásky. Barevnou látku plynule prostřídala čísla s akcenty kožešiny, která následovala ukázka útlých kožichů. Tempo přehlídky se velmi podobalo ubíhající sezoně od teplého babího léta přes první mráz až po sněhovou vánici. S hrubším materiálem tedy zdrsněla i paleta barev. Jasnou mandarinkovou, červenou, azurovou a zelenou vystřídala hnědá, šedá a béžová škála tónů. Přehlídka vygradovala v hru černé a bílé. Svetry, baloňáky, prošívané bundy s kožešinou přepásané tenkou koženou mašlí
Poslední model – manekýny na černých botách na klínku odešly. Dozněla hudba, setmělo se. Chvíle napětí. Reflektory ozářily molo, na které se z výšky snášel sníh… na závěrečnou přehlídku modelů všechna svá čísla Bailey ukryl pod průhlednou krátkou pláštěnku a bílou bekovku. Dechberoucí. Až by se jeden i po letošních mrazech začal těšit na zimu.

Galerii z přehlídky najdete na facebook.com/ELLE.cz.