Co jíst před cvičením a po něm

Základní pravidlo je, nenechat tělo vyhladovět a pak do něj rvát velké porce. Jezte pravidelně, několikrát denně a po malých porcích. Před tréninkem volte samozřejmě něco lehkého, abyste se příliš nezaplácli a nedělalo se vám špatně.

Mělo by to být ale takové jídlo, které vám dodá potřebnou energii. Ideálně něco, v čem jsou sacharidy – ovoce, zelenina nebo cereálie. Pokud se chystáte ráno na jógu nebo lehký běh, ideální je třeba banán, ovocné nebo zeleninové smoothie, jogurt.

Jestli ale máte v plánu nějaký delší nebo náročnější trénink (60 minut a více), měli byste nad jídlem více přemýšlet a dát si něco lehkého, ale co vás zasytí. Třeba celozrnné pečivo s plátkem šunky, ovesná kaše nebo malá porce zdravého oběda/večeře. Myslete ale na to, že takové jídlo byste si měli dát zhruba hodinu před cvičením.

Když s tréninkem skončíte, najíst byste se měli asi hodinu po něm. Ráno třeba rýžový chlebíček, jogurt, jáhly, smoothie. A večer salát s tuňákem, rýži se zeleninou, celozrnný chléb se šunkou a zeleninou.