Co nevíte o nemoci, jež modelce Lauren Wasser změnila život

Text: Klára Dedková

Úspěšné americké modelce Lauren Wasser se stalo v jejích 24 letech něco, co může postihnout kteroukoliv z nás. Nakazila se vzácnou bakterií, jež způsobuje takzvaný syndrom toxického šoku. Že už jste o něm někdy slyšela? Nebo snad četla v souvislosti s menstruačními tampony? Otázkou zůstává, jak moc velkou pozornost jste tomu věnovala.

Nijak zvláštní příznaky

„Syndrom toxického šoku je zrádný svou vzácností, protože se na něj nemusí zprvu při diagnostickém procesu myslet,“ říká MUDr. Jan Přáda z Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Sydrom nemá žádné viditelnější příznaky. Zvýšená teplota, bolest svalů, hlavy nebo průjem. Asi si pravděpodobně řeknete, že na vás jen něco „leze“, stejně jako modelka Lauren v říjnu 2012. Ale její stav se prudce zhoršil, zkolabovala a probrala se až v nemocnici, kde jí oznámili, že má v těle bakterii stafylokoka, jenž způsobuje toto onemocnění. O kterém nikdy předtím neslyšela. Ještě horší zpráva byla, že prodělala silný infarkt, selhávaly jí orgány a hlavně – že jí musí amputovat nohu. Ale vlastně šlo o malý zázrak, že Lauren vůbec přežila.

Co bakterie způsobuje?

Infikovaná bakterie se do těla dostane krví a vylučuje škodlivý toxin. Tělo zaplaví velké množství bílých krvinek a společně s toxinem dostane tělo do šoku. „K večeru před omdlením jsem měla pocit, že moje tělo shoří zevnitř,“ vysvětluje Lauren.

Toxin v těle dokáže vzbudit silnou imunitní odpověď a řadu dalších reakcí. Nejvážnější je poškození vnitřních stěn orgánů, které mohou vést k odumírání částí těla a v nejzazším případě až k smrti.

Že to zní děsivě? Možná ještě děsivější je, že se syndrom toxického šoku celosvětově objevuje skoro v polovině případů u menstruujících žen, a to především v souvislosti s používáním tamponů. V 70. letech došlo k rozsáhlé epidemii této nemoci, kdy s používáním tamponů souvisely tři čtvrtiny případů. Důvodem bylo i to, že v průběhu času tampony zlepšily svou savost, a tak si je ženy nevyměňovaly tak často. Vlhké prostředí je totiž ideálním místem pro tvorbu i rozmnožování bakterií.

Viník jménem Rely

Americká společnost Procter & Gamble, jež vyrábí světoznámé tampony Tampax, přišla v roce 1975 s revolučním nápadem, který však počet obětí syndromu toxického šoku ještě navýšil. Šlo o superabsorbční tampony Rely, které v reklamách slibovaly, že pojmou krev z celého cyklu. Žena ho tedy nemusela po celou dobu své menstruace vůbec měnit. Tento „zázrak“ zařídila látka karboxymethylcelulóza, jež tamponu umožnila zvětšit svou velikost a objem až dvacetkrát.

Jakmile se přišlo na neustálý nárust nemocných syndromem toxického šoku, byla látka zakázaná a tampony Rely v roce 1980 zmizely z trhu. Výskyt nemoci poté klesl skoro na nulu, i když její riziko stále trvá.

Lauren Wasser aktuálně spolupracuje s americkou kongresmankou Carolyn Maloney na úpravě zákona ohledně složení dámských hygienických potřeb.

Možná prevence

Lauren o možném riziku používání tamponů vůbec netušila. I proto se nyní, po amputaci obou nohou, snaží o to, dostat povědomí o tak vážné nemoci mezi širší veřejnost. Za své zlaté protézy se nestydí, naopak si jich cení jako značky, která je s ní úzce spjatá.

„Bylo snadné se vzdát. Já si ale řekla, že nedovolím, aby mě něco takového zastavilo,“ říká.

Základní prevencí je zvýšená hygiena, zvláště pak rukou, kde se bakterie mohou přenášet nejčastěji. Při používání tamponů je důležité dbát především na jejich častou výměnu. A to bez ohledu na jejich nasáknutí. Čím častěji, tím lépe. Výskyt nemoci je nízký, v České republice se jí za třicet let nakazilo přibližně 150 pacientek, z čehož jedna třetina kvůli používání tamponů. 

„Úmrtnost činí 11 procent v případě klasického syndromu toxického šoku způsobeného stafylokokovou nákazou, v případě takzvaného toxic shock-like syndromu, který způsobuje streptokoková infekce a projevuje se velmi podobně, pak dokonce až 50 procent. Samozřejmě je nutné dodat, že i přeživší pacientky (ale i pacienti, mohou být postiženi i muži) si mohou nést závažné trvalé následky, například přijít o končetinu apod.,“ vysvětluje doktor Přáda.

Když byla Lauren Wasser v nemocnici, doktoři připravovali její matku na to, aby myslela na pohřeb. Pokud je však nemoc zastižená včas, léčí se pomocí antibiotik, které bakterii účinně likvidují.