CO O VÍKENDU? FILMY, DESIGNY I KAPELY

Patnáctá Mezipatra jsou láska

Včera odstartoval divácky velmi oblíbená přehlídka tak trochu jiných filmů Mezipatra. Letos už po patnácté můžete v pražských kinech Lucerna a Světozor vidět ty nejlepší filmy s queer tematikou. Žijeme v roce 2014 ve svobodné zemi, tak jsme rádi, že už nemusíme nikomu vysvětlovat, že filmy o homosexuálech, transsexuálech a lesbách jsou divné stejně jako to, když si po večeři dáte zmrzlinu. Takže vůbec. Navíc letos nebylo jako ústředním tématem Mezipater s podtitulem „dokud nás smrt nerozdělí“ zvoleno nic menšího než láska a nad tou kroutit hlavou nemůže snad ani Putin v té nejrudější komnatě Kremlu. Láska hory i orientace přenáší, láska je pro všechny stejná, láska jsou letošní Mezipatra. Co si letos na Mezipatrech kulturně počít, to nejlíp zjistíte na www.mezipatra.cz. ELLE z programu vybírá tři nejvíc boží filmy a doufá, že se aspoň jednou do 12. listopadu všichni na Mezipatrech v Praze potkáme a budeme se mít všichni rádi. Ještě si dovolíme upozornit, že Prahou festival zdaleka nekončí. Počínaje 14. listopadem ho bude milovat Brno a 27. listopadu se ozve ještě v Olomouci a 2. prosince v Hradci Králové.

Putinovy „Děti 404“ (pátek 7. listopadu, 20.30, Světozor)

Mráz přichází z Kremlu. Hodně silný, hodně zpátečnický, hodně otřesný. Víc k tomuto dokumentu říkat nemusíme. Jen to, že vidět ho je nejnutnější.    

Něco se musí zlomit (neděle 9. listopadu, 18.00, Lucerna)

Stockholm, nešťastná láska, kdy se neví, kdo gay je, a kdo ne. Krásné vizuálno, skvělí herci a příběh, který nelze nemilovat.

Dívka u mých dveří (pondělí 10. listopadu, 20.30, Lucerna)

Milujeme asijské filmy, milujeme herečku Bae Doo-na, která hrála třeba v Atlasu mraků. A to jsou hlavní důvody, proč milujeme tyhle korejské lesby.

Design na poslední chvíli

Pozor, máte jen tři dny na to, abyste stihli navštívit první ročník designérské přehlídky Prague Design Week (www.praguedesignweek.cz). Koná se v Domě U Minuty na Staroměstském náměstí a najdete tu něco, čemu se říká příjemný mix designu a módy. Za vaši zastávku a ctěnou pozornost určitě stojí nábytkářské duo Devoto specializující se na stylové potřeby dětí, Zahrada na niti aneb netradiční koncept pěstování květin v interiéru, kolekce nádobí Lucie Smorádkové nebo cool kola od značky Festka. Ujít si nenechte ani přednášky od jednotlivých designérů, jejichž program najdete na webu akce. Kvalitnímu designu zdar!

Hudební tsunami v pivovaru

Pokud jste to neudělali na prvním ročníku loni, seznamte se s Nouvelle Prague tento víkend. Co to je? Festival jako showcase. Pořád nerozumíte? Areál pražského pivovaru Staropramen na Smíchově  bude znít hodně čerstvě. Představí se tam totiž zajímavé (a většinou) mladé kapely z celého světa. ELLE nebude určitě chybět na koncertech The Plastics z JAR a nám už dobrých známých Calling All Cars. A víte, co je na Nouvelle Prague vůbec nejlepší? Že se zahraničním hostům přehlídky budou moct představit vybrané české kapely a projekty. Že by už konečně někdo z nich udělal díru do hudebního světa? Uvidíme, uslyšíme... Nejdřív se ale běžte podívat na www.nouvelleprague.com.