Co o víkendu? Pomalá móda a zábava v Brně

LAST MINUTE UMĚNÍ: AVANTGARDA V BRNĚ

Organizátoři Designbloku si neodpočinou ani v první polovině roku – po Czech Grand Designu a Křehkém Mikulově pořádají výstavu v Brně. Ta končí v prostoru Výstaviště už v neděli, tak naplňte nádrž a hurá na D1. Designéři jako Lucie Koldová, Tadeáš Podracký nebo Jan Plecháč a Henry Wielgus si představili, jak bude vypadat svět za sto let, a navrhli provizorní náměstí budoucnosti. Jeho dominantu tvoří busta T. G. Masaryka. „Můžete si mu sednout na rameno a vyzpovídat se do ouška, hrát si v něm, nebo si pod ním udělat piknik. Můžete na něm skotačit a hlavně o něm můžete přemýšlet. Snažil jsem se, aby se pozorovatel stal symbolicky fyzickou součástí příběhu TGM, protože tak to je i ve skutečnosti, jenom na to často zapomínáme,“ říká jeho autor Maxim Velčovský.

ČTENÍ: KNIHEX

Pod širým nebem poblíž štvanické vily se v sobotu sejdou všichni skvělí malí nakladatelé, z nichž se nově představí Došel karamel a Centrala. Určitě se stavte podívat na komiksy No Ordinary Heroes, na knižní poklady Page Five a ulovte si u Paseky svoje Záleskautky

NÁKUPY: SLOU DAYS

Už jste si zkoušeli spočítat, jakou za sebou necháváte uhlíkovou stopu? Pokud vám výsledky řekly, že si z ekologického hlediska nevedete o moc lépe než ropný tanker, přijďte si zlepšit zelenou karmu do obchodního domu Kotva. Kromě toho, že tu nakoupíte módu a kosmetiku, které ctí zásady udržitelnosti, se dozvíte, jak si efektivně poskládat obsah šatníku. Přednášku o etické módě bude mít podnikatelka Dominique Peclers, jež před čtyřiceti lety založila firmu předpovídající trendy.