Coco Chanel – první rebelka ve světě módy

Před sto lety se ženy pomalu ploužily po ulicích v těžkých a přehnaně zdobných šatech, protože korzety zrovna nepřály svižnému pohybu. Nahradit róbu jednoduchými černými šaty odhalujícími kolena byla na tu dobu velká troufalost a Coco Chanel, plným jménem Gabrielle Bonheur Chanel, riskovala veřejné pohoršení a odmítnutí.

Coco však ráda provokovala, a navíc už nebyla neznámou návrhářkou. Být milenkou vlivného britského diplomata také nebylo na škodu, a tak se její ‚la petite robe noire‘ neboli ‚malé černé‘ staly základem šatníku každé ženy.

Příběh Popelky s vytříbeným stylem

Autor: NYT/Gettyimages, Isifa
Její cesta na módní vrchol však nebyla jednoduchá. Vyrůstala v sirotčinci a později si vydělávala pozpěvováním v pařížských kabaretech. Tam se z Gabrielle stala Coco a slavné jméno s iniciály CC bylo na světě.

Traduje se, že její móda vznikla z nutnosti, protože si nemohla dovolit drahé oblečení té doby. Všechno zlé je pro něco dobré a šikovná švadlenka si vyrobila své vlastní oblečení z levnějších materiálů. Jak by asi vypadala dnešní móda, kdyby Gabrielle Chanel vyrůstala v přepychu?

Největší vliv na její tvorbu však měli její milenci, a že jich nebylo zrovna málo. Coco vyhledávala movité a charismatické chlapíky, a to, co našla u nich ve skříni, ji pak inspirovalo k vytváření jejích typických modelů s pánskými prvky, včetně revolučních dámských kalhot.

Módní revoluce začala s Coco

Začala nenápadně u klobouků v pánském stylu, následovalo dámské sportovní oblečení a první větší úspěch slavila s nadčasovým outfitem v kombinaci pouzdrová sukně a přepásaný kardigan.

Poté si ostříhala vlasy na mikádo a dokázala, že ženská krása není o objemných drdolech. Její legendární dámský kostým s charakteristickou ‚chanelovskou‘ linií je bezpochyby nejtrvalejším střihem v módním průmyslu.

Dnes se cena kostýmu Chanel pohybuje kolem 100 000 korun. Mezi další poznávácí znamení značky Chanel patří bílé lakýrky s černou špičkou a záplava perel.

O její modely měl zájem i Hollywood a jejím oblečením se pyšnily hvězdy jako Grace Kelly, Jackie Kennedy Onassis, Audrey Hepburn či Elizabeth Taylor.

Móda Coco Chanel je dodnes velmi dobře rozpoznatelná a většina jejích modelů má sílu nadčasovosti. Mezi nejúspěšnější produkty společnosti Chanel se řadí parfém Chanel No. 5 a dnes už klasická prošívaná kabelka s řetízky a s logem CC.

Život obětovaný módě

I když životem křehké dámy s porcelánovou pletí prošlo mnoho mužů, Coco se nikdy nevdala a neměla děti. Svůj život zasvětila společnosti Chanel. U jejích modelů nešlo jen o módu, chtěla prosadit nový styl vyjadřující ženskou osobitost a to se jí povedlo. Její slova pak působí jako proroctví: „Móda vybledne, jen styl zůstává stejný.“

Byla pravou dámou až do konce, zemřela ve věku 88 let v soukromém apartmá hotelu Ritz oblečená ve svém Chanel kostýmku.

Coco Chanel byla výjimečnou osobností, jejíž životní příběh vždy přitahoval veřejnost. Šanci ztvárnit dramatickou a elegantní Coco dostala půvabná francouzská herečka Audrey Tautou. Jak se tohoto nelehkého úkolu zhostila, můžete sami posoudit v životopisném snímku Coco Avant Chanel.

Těšte se na nádherné kostýmy, jejichž vytvoření se nemohl ujmout nikdo jiný než Karl Lagerferd, který značku Chanel zastupuje již od roku 1983.