Další ochutnávka z londýnského fashion weeku

Pringle of Scotland
V zákulisí přehlídky nám její autorka Clare Waight Keller vysvětlila, o čem je její jarní kolekce: „Všechny ženy mají dvě strany. Někdy máme jeden z těch dnů, kdy chceme vypadat opravdu elegantně, a jindy to naopak vůbec nechceme řešit.“
Proto je nová kolekce Pringle of Scotland o jakémsi uvolnění napětí mezi dvěma protichůdnými prvky ženskosti: frivolním a pragmatickým.

Nejčerstvější kolekce má přísně monotónní černobílou paletu s jemnými akcenty příjemně béžové a zaprášené modré.
Kolekce má minimalistické tendence, přesto se návrhářka neubránila rafinovaným střihovým řešením. Její pletené vesty s ultraširokým žebrováním a volnými třásněmi jsou jednoduše krásné a kalhotové kostýmy s mírně konzervativním nádechem budou slušet každé ženě, Tildu Swinton nevyjímaje.

Video z přehlídky sledujte zde

Erdem
Erdem Moralioglu se před tvorbou své nejnovější kolekce pohroužil do snění o baletním impresáriovi Sergeji Ďagilevovi. Jeho kolekce doprovázela hudba z baletu Petruška, a něžnost a křehkost baletu bylo přesně to, co měla linie evokovat. Erdem nás nejdříve uhranul velmi citlivou prací s krajkou a pak se zcela nečekaně přesunul do vzorů rozkvetlých zahrad a nebál se je kombinovat všemi představitelnými způsoby.
Jeho kolekce je evidentně určena hlavně pro romantické a hloubavé povahy, ale velká fanynka značky Chloë Sevigny si ji rozhodně také zamiluje.

Video z přehlídky sledujte zde

Mark Fast
Mark Fast je mistr úpletů. To už ostatně předvedl ve své minulé kolekci, kterou celkem nečekaně představil na modelkách, jež rozhodně nezapadaly do konfekční velikosti 36. Proto jsme i tentokrát čekali, zda přijde s nějakou neotřelou prezentací, a Mark nás místo toho, aby kolem sebe šířil auru mediálně proslulého návrháře, ujistil, že jeho prioritou je dokonale propracovaná kolekce.
Ani letos jeho pletené šaty neztrácejí nic ze sexuálního náboje, tolik pro něj typického. Tentokrát však kolekci okořenil přidáním plastových dílů a ultradlouhých třásní a předvedl kreace, které jsou opět určeny jen velmi odvážným a sebevědomým ženám.

Video z přehlídky sledujte zde

Paul Smith
Paul Smith se vrací do období před dvanácti lety, kdy opustil pánskou konfekci, aby se mohl věnovat svým vlastním kolekcím pro ženy.
Zatímco ostatní návrháři opěvují návrat ženských křivek a romantických šatů, Smith předvedl na londýnském svátku módy silně maskulinní kolekci. Také on však evidentně našel svou inspiraci v šikézním retru, konkrétně na přelomu padesátých a šedesátých let.
Jeho vize ženy se tak proměňuje ve vysoce elegantní a nevšední osobnost, stylově evokující zapálené školačky oděné v ležérních košilích s vázankami a v kalhotách se zkrácenou délkou.

Róisín Murphy stoprocentně radostí zaplesá.

Video z přehlídky sledujte zde