Daphne Guinness: The Queen of the Night

Galerie města Bratislavy ve spolupráci s agenturou Pavleye Art and Culture a Milosh Limited představila v prostorách bratislavského Mirbachova paláce originální výstavný koncept věnovaný umělkyni Daphne Guinness. Multimediální expozice je mozaikou složenou z děl, na nichž autorka spolupracovala s elitou světové fotografie, jako jsou Nick Knight, David LaChapelle, Indrani či Luca Pizzaroni. 

„Daphne je objektem svojí kreativity a její osobnost je její vlastní umělecké dílo,“ řekl o ní teoretik umění John Richardson v monografii, která chronologicky mapuje zrod současné „renesanční“ ikony od jejího dětství ve španělském Cadaqués, kde vyrůstala na „dvoře“ Salvadora Dalího, až po Metropolitní muzeum v New Yorku, kde v roce 2011 uvedla restropektivní výstavu svého chráněnce Alexandra McQueena.

„Koncept výstavy vznikal přímo pro prostory Galerie města Bratislavy. Název The Queen of the Night se pak může interpretovat mnoha způsoby. Třeba jako reminiscence na postavu Královny noci z opery Wolfganga Amadea Mozarta, kterou posiluje důraz na hudební tvorbu umělkyně. Odkazy na operní předlohu nacházíme i v jiných dílech a postava Mozarta představuje jakousi linku s naším kulturným prostředním,“ vysvětluje kurátorka výstavy Lucia Ramljaková.

Na výstavě budete mít možnost pozorovat kreativní interakci mezi umělcem a jeho múzou, ale také být svědkem metamorfózy Daphne Guinness, která v dílech figuruje jako umělecký objekt, múza, modelka či režisérka. Kurátorský koncept výstavy věnuje prostor také hudební tvorbě umělkyně, která v květnu uvedla svoje druhé studiové album: Daphne & The Golden Chord, které produkčně zastřešil Tony Visconti, někdejší spolupracovník Davida Bowieho.

Výstava potrvá do 9. září 2018.

Podívejte se, jak probíhala vernisáž za osobní přítomnosti Daphne Guinness: