The Designer Gallery přestavuje výstavu modelů Alexandra McQueena

The Designer Gallery (Centrum Chodov) a producent Milosh Harajda ve spolupráci s The Isabella Blow Foundation uvádějí výstavu Memory. Návštěvníci v Česku tak mají poprvé možnost vidět originální díla, která Alexander McQueen navrhoval v různých etapách své kariéry. Výstava, navržená architektkou Magdalenou Rochovou, je instalována v prostoru, který slouží jako komerčně-umělecká platforma a dlouhodobě podporuje zejména lokální módní scénu.

„Centrum Chodov je od svého otevření lídrem na trhu. Jako jediné nákupní centrum v České republice představilo The Designer Gallery, prostor s nabídkou prémiové módy. Své aktivity pravidelně spojuje s českými módními návrháři. Jsme otevřeni netradičním projektům a chceme našim návštěvníkům přinášet ojedinělé zážitky,“ uvedla marketingová ředitelka Centra Chodov Petra Valentová. 

Právě v podpoře mladých talentů se vize Centra Chodov setkává s misí The Isabella Blow Foundation, jež spravuje archivní sbírku legendární britské stylistky, která v roce 1992 odkoupila kompletní absolventskou kolekci návrháře McQueena, kterou prezentovala na Central Saint Martins a po zbytek života stála po jeho boku. 

„Ideou prezentovat tvorbu Alexandra McQueena v Praze jsem se zabýval od roku 2014, kdy mecenáška Daphne Guinness poprvé ukázala světu kompletní sbírku Isabelly Blow v prostorách londýnského The Somerset House. Výstava Memory vznikala v úzké spolupráci s Daphne, která nám dala možnost připravit originální kurátorský koncept, a je nám velkou ctí, že českému publiku představíme i tři modely, jež byly součástí legendární retrospektivní výstavy Savage Beauty,“ vyjádřil se producent výstavy Milosh Harajda během vernisáže, kde bylo představeno 14 modelů vybraných Liběnou Rochovou. 

„Výstava Savage Beauty v MET v New Yorku a poté ve V&A v Londýně byla dechberoucí výpověď radikálního génia. Je mi ctí, že jsem byla oslovena k tomuto projektu, ve kterém vám můžeme představit ve zlomku výjimečného umělce, oděvního designéra Alexandra McQueena. Jeho tvorbou jsem byla uhranuta od počátku jeho tvůrčí cesty. McQueenova absolventská práce na St. Martin’s byla právem vysoce ceněna. Každá jeho kolekce byl zážitek plný emocí, kreativity a nových myšlenek. Jeho radikalismus v tvorbě prezentací oděvní performance byl ojedinělý a výjimečný,“ uvedla kurátorka výstavy Liběna Rochová. 

Expozice Memory je veřejnosti přístupná od 22. 5. do 22. 7. 2019, v době otevíracích hodin OC Chodov

ELLE tip, kam vyrazit o víkendu na výstavu: