DZHUS: návrhářka, která odmítla Lady Gagu

Irina Dzhus je módní návrhářka, která stojí za konceptuální značkou DZHUS. Založila ji v roce 2010 a rychle se rozrůstá do celého světa. DZHUS je „vegetariánská“ značka, protože je výhradně z přírodních materiálů. Na letošní Designblok přijela Dzhus prezentovat svoji aktuální kolekci s názvem TOTALITARIAN, která je inspirovaná totalitní architekturou a industriálními budovami. Irina Dzhus je jméno, které ještě mnohokrát uslyšíte. Seznamte se.

Co nejvíc inspiruje?

Industriální budovy, opuštěné domy, středověké kostely. V Kyjevě máme jeden klášter, pod nímž se nacházejí podzemní jeskyně a v nich jsou pohřbení mumifikovaní středověcí mniši. Tenhle úkaz hodně inspiroval jak moji předchozí kolekci, tak tu aktuální. Inspirují mě věci, kterým nemůžete tak snadno porozumět. Také třeba opuštěné továrny. Naštěstí v Kyjevě, kde žiju, máme takových míst mnoho. Chodím tam, když mám volno, a všechno si to užívám. Procházím taková místa, vše si prohlížím a dělám si skici.

Ovlivňují tvou tvorbu pouze budovy a stavby?

Ne vždycky. Inspiruje mě i oblečení a móda konkrétní doby. Ne jen vintage kousky, ale taky uniformy. Například zdravotnické, laboratorní, nemocniční, sportovních institucí, vojenské. Jakékoli. Moje kolekce jaro/léto 2016 je tak mixem toho všeho.

Kdyby sis mohla vybrat známou osobnost, kohokoli na světě, aby byla tváří tvé značky, kdo by to byl?

To je těžká otázka. Nemám žádnou celebritu nebo modelku, která by mě inspirovala. Vždycky si představuju nějakou abstraktní osobu, jako zosobnění své značky. Ale mám moc ráda styl Tildy Swinton. Má velmi neobvyklý vkus a ráda experimentuje. Zároveň má ráda nositelnou módu, která je ale avantgardní a netradiční. Nikdy by si neobula například vysoké platformy, ani by si nevzala velké šperky. To se mi na jejím stylu líbí. Jednou mě kontaktoval stylista Lady Gaga. Naše spolupráce se ale nakonec neuskutečnila. Byla jsem ráda, že stylista takové celebrity zná mé jméno, ale tohle nebyl nikdy můj sen. Nejsem si vlastně jistá, jestli bych z takové spolupráce měla radost. Je to jistě pocta, ale na druhou stranu, pokud Lady Gaga nosí vaše věci, jste spojení s jejím přehnaným a „edgy“ stylem. A já jsem nikdy nechtěla ukazovat něco takového. Ráda si hraju s konstrukcemi oblečení, s detaily, strukturami, vybírám si vždycky přírodní a pohodlné materiály.

Jsi často označovaná za futuristickou návrhářku. Považuješ se za ni?

Tohle označení nemám příliš ráda. Nikdy jsem se o to nesnažila. Proto taky chci svůj styl trochu změnit a chci, aby mé věci byly více funkční a užitkové. Chci lidem ukázat, že moje oblečení mohou opravdu nosit, že je pohodlné. Nechci dělat „art fashion“. To není nic pro mě.

Jaká je žena nebo dívka, která nosí tvoje oblečení?

To je snadné. Žena DZHUS je nonkonformní a nepřistoupí na nějaké standardy společnosti. Je velmi nezávislá, má vlastní mozek a má velmi silný cit pro sofistikovanou estetiku v oblékání. A je to žena se silnými morálními hodnotami. Má velice nezávislý pohled na svět. A není příliš excentrická. Má ráda přírodní materiály. DZHUS je značka, která je vegetariánská a používá takzvané „cruelty-free“ materiály a technologie. Já jako vegetariánka musím říct, že není lehké najít oblečení a hlavně doplňky, které jsou vyrobeny naprosto bez použití kůže. My totiž vždycky nahrazujeme všechno kožené různými jinými materiály a snažíme se, aby vše, co používáme, bylo vyrobeno bez použití násilí. Mými zákazníky jsou hlavně ti, kteří jsou spojení s uměním módy nebo jinými kreativními obory. Jen zřídka to jsou třeba účetní. Takové ženy si asi vybírají něco jiného.

Kde vidíš svou značku třeba za deset let?

Vidím svou značku prodávat v concept storech po celém světě. Ve městech jako Londýn, Paříž, Berlín, Antverpy. Vlastně tím směrem již jdu. Také bych moc ráda, kdyby se mé věci prodávali v Japonsku, v Tokiu. Protože si myslím, že má vize módy je hodně podobná té Japonské. Také vím, že Čína se rozvíjí velmi rychle ve směru konceptuální módy, takže doufám, že budu prodávat i tam. A teď mám dva prodejce v USA, takže doufám, že se moje značka uchytí i tam. Snažím se, aby i zákazníci v Americe měli o mé kolekce zájem.

Do galerie se podívejte na fotky z přehlídky značky DZHUS na letošním Designbloku. 

DZHUS: návrhářka, která odmítla Lady Gagu