ELLE & AMAZING PLACES: Kde se skvěle najíst – Countryside restaurace

Tentokrát se s Hanou Krausovou vydejte nejen po stopách stylových interiérů, ale i skvělého jídla.

Na Čechách

Mimo nálepky Amazing Places najdete na dveřích tu, která ji řadí mezi top restaurace, které u nás můžeme najít. Mauerův výběr je záruka kvality a spokojenosti a já musím jen souhlasit. Jestli vám mohu poradit, raději si rychle udělejte rezervaci, v restauraci je stále plno. Navíc mají otevřeno většinou jen o víkendech, ale když se v penzionu i ubytujete, vařit pro vás budou samozřejmě každý den. Na své si přijdete ať už jste vegetariáni, nebo naopak masožravci jako já. Na Čechách si opravdu potrpí na tu nejvyšší kvalitu, takže vás určitě nepřekvapí, že celá zahrádka je posetá bylinkami, kváskový chléb pečou každý den a maso jim dodávají drobní farmáři z okolí. Za zmínku stojí například ekofarma pana Husáka, od kterého si můžete pochutnat na té nejjemnější hovězí špičce. 

Na Stodolci

Na Stodolci

Malebnou restauraci s kachlovými zelenými kamny najdete v malém městečku v Lužických horách, v Chřibské. Musím se přiznat, že k Chřibské mám osobní vztah. Naše rodina tu měla chalupu, kde jsme se sestrou strávily celé dětství. Mimochodem zmíněnou chalupu teď nově máme v našem výběru Amazing Places. A jen pár kroků od ní najdete další kouzelné místo – Na Stodolci. Naposled jsem do restaurace zavítala v zimě s celou rodinou a společně jsme si objednali skoro celý jídelní lístek. Mám ráda, když je na stole spoustu jídla a všichni tak můžeme vzájemně ochutnávat. Vaří tu poctivé české dobroty od místních dodavatelů. Za sebe doporučuji poctivý domácí vývar, jehož vůni jsem cítila už z kuchyně, stodolecký tatarák nebo jejich vynikající hovězí líčka s bramborovou kaší. Nejlépe vám po jídle slehne půllitrem nefiltrovaného polotmavého Lišáka, který je vyhlášený široko daleko. Jako dezert si naopak můžete vychutnat jablečný štrůdl, jak jinak než s domácí šlehačkou, plněné povidlové taštičky s mákem nebo třeba kynuté lívanečky s borůvkovým přelivem.

Jítravský dvorec

Jítravský dvorec

Další výbornou restaurací v Lužických horách, která stojí za to, aby tu byla zmíněna, je Jítravský dvorec. Samozřejmě se můžete zastavit pouze na rychlý oběd cestou na Ještěd, z vlastní zkušenosti vám ale doporučuji zůstat celý víkend a ubytovat se v jednom z apartmánů. Nejenom kvůli tomu, že pokoje jsou kouzelné a snad jsem neměla lepší domácí buchty na snídani než tady, ale především když zůstanete více dní, ochutnáte tím pádem větší množství dobrot. A navíc můžete načerpat trochu energie ve zdejším wellness a večer zakončit degustací ve vinném sklepě. Pokud jste milovníky masa, mám pro vás skvělou zprávu. Veškerá produkce pochází z jejich vlastní bio farmy, takže uspokojit své chuťové pohárky můžete především hovězím a jehněčím. Domácí výrobu lze ochutnat i ve formě každodenně pečeného chleba. A co si ho dát třeba jen s máslem a pažitkou ze zahrádky? Kromě toho pořádají každý měsíc speciální akce. Vyrazíte raději v červnu na jahodové pokušení, v říjnu na dýňové hody nebo až v listopadu na svatomartinskou husu?

Kovářova Kobyla

Kovářova Kobyla

Do Kovářovy Kobyly jezdím nejen kvůli skvělému jídlu, ale také za milými a pozitivně naladěnými majitelkami, Olgou a Lenkou. Ty mi vždy vykouzlí úsměv na tváři svou bezprostředností a především výběrem sezonního menu, ve kterém nechybí čerstvé a kvalitní suroviny. Maso berou zásadně z Ekofarmy Bošina, kuřata z okolní vesnice, domácí med od rodinného známého a sýry naopak z ovčí farmy v Šonově. Milovníci piva budou nadšení, že na čepu najdou světlý ležák Opat z Broumovského pivovaru, kávový nadšenci pak můžou ochutnat Prachatickou kávu Nebe/Sky. A co by to bylo za espresso bez dezertu? Oblíbenou sladkou tečkou majitelek je tiramisu, které připravují jak jinak než dle sezony. A tak vyzkoušejte jahodysu, borůvkysu nebo třeba višněsu.

Rekovice

Rekovice

Pro malé obce je důležité mít prostory, kde se setkávají sousedi a rozprávějí o životě. Většinou je takovým místem hospoda nebo restaurace. A když zkrátka žádné takové místo nemají, zkrátka si ho postaví. Přesně to byl případ malé vesnice Trojanovice v Beskydech. Kousek od lesa zřídila obec moderní penzion společně s restaurací, pro místní i přespolní, jako „kulturní centrum“. Dotek přírody je tu cítit na každém kroku. Okna přes celou restauraci s výhledem do zahrady, všude přítomné dřevo, hořící krb a čerstvé suroviny od lokálních farmářů. Na jídelním lístku najdete jídla především z české kuchyně a samozřejmě z domácí výroby, jako jsou knedlíky, domácí chléb a housky, nudle nebo kynuté buchty. Možná i fakt, že je to jediná restaurace v okolí a píle kuchařů společně s celým týmem vynesla restauraci nálepku Grand Restaurant 2019.

Hana Krausová