ELLE Menu: Zelenina s quinoou a rýží

Bára o receptu: "Tentokrát jsem trochu experimentovala a kombinovala, až jsem vyrobila celkem zajímavou omáčku k zelenině s celozrnnou rýží. Kombinaci zeleniny si můžete upravit podle svojí nálady a chutí, i když cuketu s hráškem zkuste ponechat, ta byla super. Na celozrnnou rýži nedám dopustit. Když už nic jiného kolem zdravé stravy nezvládnete, vařte si alespoň 1x týdně tuhle obyčejnou věc. Je skvělá na trávení a rozdíl na sobě rychle ucítíte. Obsahuje spoustu minerálů i vitamínů a když zlepšíte trávení, zlepšíte tím svou celkovou imunitu, kondici i náladu. A stačí tak málo..."

Ingredience pro 2 lidi:

1 miska vařené rýže natural
1 miska vařené quinoy
1 brokolice
1 žlutá cuketa
6 lžic sezamového oleje
2 stroužky česneku
2 hrsti curkového hrášku
1 tofu natural
1 lžička skořice
2 lžičky žlutého curry
1 mrkev (pokud chcete mrkev v páře, použijte 3)
3 lžíce shoyu (nebo kvalitní sojovky)
1 lžíce tamari
1 lžíce tiriaki
1/2 lžičky rybí omáčky (můžete vynechat)
3 lžíce kokosového cukru
1 lžíce mandlového másla
2 lžičky citronové šťávy
2 lžíce tahini
1 lžíce bazalkových semínek
Sůl

 

Postup: 
Brokolici natrhejte na růžičky a uvařte v páře ( já nejraději používám obyčejný pařáček, přijde mi to nejjednodušší). Cuketu nakrájejte na větší kostky a česnek najemno. Rozpalte pánev a na polovině oleje osmahněte česnek s cuketou i hráškem, asi 5 minut. Před dokončením osolte a dejte stranou. Tofu nakrájejte na kostky, obalte v koření s trochou soli, a také osmahněte na troše oleje. Nechte na ubrousku okapat. Z mrkve si nakrájejte nudličky (nebo nastrouhejte). 
V kastrůlku povařte shoyu, tamari a tiriaki, po chvilce přisypte cukr a nechte ještě 2 minuty probublat. Přelijte do misky, vmíchejte mandlové máslo, citronovou šťávu a jestli máte rádi tahini, tak i to. Nakonec si vše vyskládejte na talíř, posypejte semínky (můžete použít i sezam) a přelijte omáčkou.

Postup, jak na to...

Text, foto a připravila Barbora Mosorjákova, více o Báře najdete na jejím facebooku nebo Instragramu @mosorjakovab