#ELLEextra Vyzkoušeli jsme hormonální jógu

Text: Klára Dedková

Trápí vás problémy se štítnou žlázou, symptomy spojené s menopauzou nebo premenstruační syndrom? To jsou jen příklady problémů, které dokáže hormonální jóga při jejím pravidelném cvičení vyléčit či zmírnit. Sestava skládající se z několika protahovacích i posilovacích cviků vám zabere 30 minut denně a její výsledky, pohodu i mentální rovnováhu a zdraví vám nevynahradí žádná tabletka plná zbytečných hormonů.

Hormonální jógovou terapii vymyslela Brazilka Dinah Rodrigues, která je ve svých devadesáti letech žijící reklamou na jógu a její pozitivní účinky. Celý život se této terapii věnuje a nejenže vypadá dobře, je stále velmi vitální a cestuje po celém světě a neměla v životě žádný závažný gynekologický problém. Dinah své zkušenosti předává lektorům celého světa, mezi které patří například i Češka Aylin Klaudia Akyolová, na jejíž kurzy můžete od září loňského roku chodit do našeho oblíbeného hotelu Mandarin Oriental Prague.

I pro méně zkušené

Právě tento intenzivní dvoudenní kurz jsem absolvovala a musím uznat, že jsem se nejen dokonale uklidnila, ale cítila jsem se jako znovuzrozená, a to po všech stránkách. Říkala jsem si, co všichni na té józe stále mají? Není to jen módní trend? Ale až ve chvíli, kdy jsem ji poprvé vyzkoušela, jsem vše pochopila. Ucítíte svaly, o nichž jste ani nevěděli, že je máte, vyčistíte si hlavu a na chvilku zapomenete na všechny problémy, které vás v životě trápí. Právě to byl důvod, proč jsem lekci navštívila. Nemám žádné hormonální problémy, ale těšila jsem se na protistresové techniky, chtěla jsem se protáhnout a poprvé si jógu vyzkoušet na vlastní kůži.

jóga

Sestava plná zázraků

Pro ty, které hormony trápí a ovládají jejich tělo nesprávným směrem, je cvičení skoro povinností. Hormonální jógová terapie je celosvětově uznávanou přírodní metodou, jež těmto potížím může předejít či je omezit. Obsahuje speciální jógové cviky, které stimulují žlázy s vnitřní sekrecí. Ty zabezpečují tvorbu hormonů, jež jsou nezbytné pro správné fungování těla. Jejich hladina se hlavně díky pravidelnosti cvičení usadí na ideální hodnotě.

Tato léčba vychází z hatha jógy, kundalini jógy a tibetských technik práce s energií. Při cvičení se tak setkáte i se stimulací pomocí dechu nebo díky vizualizacím, které terapii provází, ovlivníte cirkulaci energie ve vašem těle. Sestava začíná vždy rozcvičením a zahřátím a následuje 24 cviků, které si bez problémů zapamatujete. Právě intenzivní lekce slouží k tomu, aby vás certifikovaná lektorka správně opravila či nasměrovala. Poté již jógu můžete provádět v pohodlí domova. Cvičení můžete doplnit i o antistresové techniky, které se doporučuje provádět před vypjatou situací nebo jako prevenci při náročných životních situací. Věřím, že uklidnění není nikdy dost a proto jógu, třeba i tu hormonální, zařazuji do svého pravidelného cvičícího režimu. Cítila jsem se při ní totiž báječně. A stresy? Jaké stresy?