#ELLEkino: Já, Simon je romantickou komedií léta

Každý si zaslouží prožít v životě krásnou, žvýkačkově sladkou romanci, stejně jako si každá generace teenagerů zaslouží romantickou komedii, v níž se taková romance odehraje na klidném americkém předměstí. Na střední škole, kde se hraje fotbal, kde se na plese volí král a královna a kde nejdůležitější rozhovory probíhají na chodbě před skříňkami. 

Film Já, Simon vzal osvědčenou látku těchto příběhů a přešil ji na dnešní dobu. Jeho hrdinou je sympatický středoškolák, který je natolik pohledný, aby byla radost se na něj dívat sto deset minut v kuse, ale ne zase tolik, aby se s ním nemohli identifikovat všichni ztracení sedmnáctiletí chlapci v sále. Simon má skvělé rodiče a legrační mladší sestru, bandu nejlepších kamarádů a zálibu v hudbě. Pije příliš ledové kávy, obsesivně kontroluje telefon a o všem pikantním si čte na školní webovce, která odhaluje tajemství studentů podobně jako Gossip Girl ve stejnojmenném seriálu. Sám taky tají něco velkého – je gay, a navíc zamilovaný do neznámé spřízněné duše, s níž si vyměňuje e-maily.

I když snímek uvidíte na queer festivalu Mezipatra, nečekejte alternativní kousek, který v pomalých záběrech prozkoumává křehké duše dvou málomluvných hrdinů. Komedie Já, Simon je zábavným popcornovým bijákem plným ironického humoru, zábavných vedlejších postav a hollywoodského idealismu. Chtělo by se říct, že je to naprosto normální film, i tak je ale výjimečný. Jako by vzal veškerou laskavost, otevřenost a sladkost všech oblíbených komedií pro dospívající (jakými jsou třeba 10 důvodů, proč tě nenávidím, Taková normální holka a koneckonců i Pomáda) a transplantoval do nich úplně nové srdce. 

{YouTube}HxEp6Ug_yFk{/YouTube}