Energetický koktejl Sonii Rykiel a Jeana-Paula Gaultiera

Sonia Rykiel

Jarní sezona u Sonii Rykiel by se dala shrnout do několika bodů: barvám bude vládnout jas, materiálům lehký úplet a hlavám dívek rozvrkočené kudrliny. Všechno, co na módní tvorbě rudovlasé královny levého břehu Seiny milujeme – a (pro mnohé naštěstí) nic, co by zvlášť udivovalo.

K obligátním proužkům, mašlím a minimalistickým grafickým vzorům tentokrát přibyly černé klobouky s hedvábnými řemínky zdobenými korálky a třásněmi a také široké pásky připomínající tradiční japonské šerpy. Těmi návrhářka ozdobila popelínové šaty, volné tuniky, overaly, pytlovité šaty, široké kalhoty, a konečně i slavné XXL svetry. Molem se energicky vinula duha složená z korálově červené, skořicové, černé, tělové a bílé. Jak už zkrátká bývá u Sonii Rykiel pravidlem, budeme-li její duhu sledovat, najdeme i příští sezonu svůj módní poklad.

Video z přehlídky sledujte zde.

Jean-Paul Gaultier

Hned v úvodu přehlídky vytáhl francouzský návrhář své (doslova) největší eso – Beth Ditto, hlavní zpěvačku skupiny Gossip, ikonu všech žen s velkorysými křivkami a současnou múzu řady módních tvůrců. Beth vstoupila na molo v prostříhaných stříbřitých šatech, jejichž volné pruhy se vlnily po modelčiných impozantních tvarech. Za ní poslal Gaultier, jenž v současnosti patří mezi největší obdivovatele modelek větších velikostí, další symbol boje proti přehnané hubenosti – krásnou Crystal Renn.

Otázka velikostí se však rychle utopila v rock’n’rollové atmosféře, kterou vytvářely modelky pochodující v martenskách, síťovaným punčochách a parukách připomínajících Joan Jett, punkovou rebelky ze 70. a 80. let. Návrhář začlenil do své nové kolekce matoucí kaleidoskop motivů – předvedl zářivě červené a modré motorkářské bundy, kožená saka se zašpičatělými rameny, ale také trenčkoty s harmonikovým plisováním, námořnické pruhy, šaty s potiskem dlaní, a dokonce i kovovou náprsenku. Dávala-li celá mozaika smysl v Gaultierově geniální hlavě, nepodařilo se jej předat publiku pařížské přehlídky. Tomu se části skládačky nespojily ani díváním se skrz 3D brýle, jež byly součástí pozvánky.

Video z přehlídky sledujte zde.