EXKLUZIVNÍ INTERVIEW ELLE.CZ: JOHN RICHMOND

Ve světě jste známý i díky své spolupráci s řadou hudebních osobností jako Madonna nebo Mick Jagger. Navrhujete šaty přímo pro ně, anebo si je vybírají z přehlídek?

Většina hvězd, se kterými jsem spolupracoval, si vybírala oblečení přímo z běžných sezonních kolekcí. Domluvit si termín schůzky s tak vytíženými lidmi totiž bylo nesmírně těžké.

Jsou ale i takoví, se kterými jste měl možnost rozšířenější spolupráce…

Navrhovat přímo se mi podařilo pro Micka Jaggera, Davea Stewarta, Bryana Adamse a pár dalších.

Jaké to bylo?

S Davem a Bryanem jsme se nezastavili pouze u oblečení. Podílel jsem se na designu obalů jejich desek, pódia, dokonce i videí. Nedá se říct, že by to byl pracovní vztah. Užili jsme si hodně zábavy. Je to díky tomu, že jsme dobří přátelé.

John_Richmond_3

Narodil jste se v Manchesteru. Žijete ale mezi dvěma městy, Londýnem a Milánem. V čem se liší?

Londýn je mým domovem a v současné době také jedním z nejvzrušujících měst vůbec. Milán je skvělý pro práci. Je ale moc malý, pokud znáte atmosféru Londýna.

Pokud byste si měl vybrat pouze tři barvy, které by nejvíce vystihovaly současnou dobu, které by to byly?

Černá, šedá a bílá. Vyrůstat v Manchesteru v sedmdesátých bylo jako žít v černobílém filmu. A tak mě to ovlivnilo.

Kam se podle vás posune módní průmysl v nejbližších deseti letech? Vnímáte nějaké změny?

Móda je čím dál více jen o obchodu. Začíná postrádat jakýsi prvek zábavy. Určitě musíme neustále dávat šanci novým návrhářům.

John_Richmond_4

Vaším nezaměnitelným podpisem v každé nové kolekci jsou výrazné vzory. Kde nacházíte inspiraci?

Během mého dospívání se vše točilo kolem Davida Bowieho, Roxy Music, Joy Division a punku. Hudba a různé subkultury nechávají svůj otisk.

A co umění, které schovávají ulice metropolí? Podnikáte cesty za inspirací i do centra dění?

Být návrhářem je jako být houbou, která do sebe nasává vše, co je kolem. Ano, hlavní města jsou úžasnou vizuální inspirací. Jsou totiž magnetem pro kreativní a zajímavé lidi.

Jaká je vaše představa o lidech pro které navrhujete? Mají konkrétní povahu, styl?

Doufám, že moje oblečení má ohlas u co nejširší veřejnosti. Navrhuji proto, abych viděl svoje modely na ulicích, a ne pouze na přehlídkových molech. Je pravda, že mám pár výrazných kousků, na které má odvahu jen málokdo. Ale převážně navrhuji klasické, svým způsobem i sofistikované, také i rokenrolové modely. Může je nosit kdokoli.

John_Richmond__2

Obuv, kterou navrhujete, je fascinující svou kreativitou. Jako by každý pár měl vlastní historii se svými detaily a barvami…

Obuv je naprostým základem celého looku. Mám daleko větší radost při navrhování bot než při navrhování oblečení. Užívám si to.

Myslíte, že obuv o nás dokáže prozradit víc než svršky?

Vždy se lidem dívám na boty. Ne proto, abych je soudil. Říkají mi totiž o člověku daleko více než jeho oblečení.

Vaší kolekci John Richmond F/W 2014/2015 dominují černá, červená a modrá. Proč vidíte příští sezonu zrovna takto?

Jen jsem se chtěl co nejvíce soustředit. Mám neuvěřitelné množství nápadů a je trochu komplikované být k sobě striktní. Zúžení barevné palety mi přišlo jako dobré řešení, jak to provést.

Kde vidíte svoje brandy v roce 2030?

Nepřemýšlím takhle dopředu, užívám si každý den. Jsem ale přesvědčen, že se budou vyvíjet. Jsem totiž Kozoroh. Vidím horu, jsem ale trpělivý a vím, že cesta k vrcholu netrvá pouhou chvíli.

John_Richmond