Gant si dejte za rámeček

Po téměř tříleté pauze se do Čech vrátily sluneční brýle a dioptrické obruby značky Gant, a to nejen v dámském, ale i pánském provedení. Budete u nich překvapeni jak módním designem, tak komfortem nošení. Mezi módními redaktory jasně zvítězila padesátá léta, která se do kolekcí výrazně prosadila, ale své stabilní místo tu má i klasika.

V dámské kolekci slunečních modelů převažují grafické detaily a výrazné tvary, v pánské zase vintage styl a mix kovu s plastem. Z pánské řady, která víceméně staví na sportovní eleganci, mě osobně zaujaly pilotky s dvojitým nosníkem, zelenými skly a old school háčky za ucho. Kromě toho máme dobrou zprávu: většina ‚gantích‘ modelů je vhodná i na zábrus dioptrických čoček, navíc není žádný problém zkopírovat stejný barevný odstín. To, že nosíte dioptrie, prostě nikdo nepozná.

Z mého pohledu je nejpovedenější kolekce Gant by Michael Bastian, která klasické linie doplňuje sexy univerzitním stylem. Inspirací této top řady se stala nesmrtelná ikona Marilyn Monroe a její muž Arthur Miller. Ženské hry, kočičí pohled, sex-appeal i jistá nedostupnost. Kdo by odolal?

Sluneční brýle seženete v buticích Gant, dioptrické pak ve vybraných optikách, na které už brzy najdete kontakt na nových českých webových stránkách této značky. Doporučená cena brýlí se mi zdá přijatelná, pohybuje se od 2500 do 3000 Kč. Každopádně se podívejte na galerii i video. Uděláte si jasnější představu.

Řiďte se dobře míněnými radami odborníků, brýle vám potom vydrží déle než jednu sezonu:
1. Pokud potřebujete sluneční brýle, ujasněte si, na jakou aktivitu je vybíráte.
Fashion, nebo sport? Na sport se obecně nedoporučuje sklo, plast je mnohem bezpečnější.
2. Neotírejte čočky do trička nebo papíru, vždy používejte speciální utěrku z mikrovlákna, která je součástí balení.
3. Plastové obruby nikdy nevystavujte vysokému slunečnímu záření. Plast je plast, teplo ho může lehce zdeformovat.
4. Na řízení odborníci doporučují hnědé a šedé čočky, na slunce černé. Proč? V hnědých vidíte jasněji kontury, naopak černé nezaručují detailní vidění.