Helena obléká Emmu

O Heleně:
Helena Mertlová se narodila v roce 1970 v Městci Králové a vystudovala střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze. V roce 1999 založila značku  Helena Mertlová, kterou nedávno přejmenovala na Helen Mertl. V roce 2009 získal Simple Concept Store ocenění Obchod roku v Czech Grand Design za kolekce designérů Heleny Mertlové, Jakuba Polanky a Zdeňka Vacka.
„Cílem mé tvorby je zdůraznit ženskost, jemnost a něhu. To je to, co dělá ženy ženami a co je odlišuje od mužů,“ říká na adresu svého pojetí módy návrhářka Helena Mertlová, jejímž poznávacím znamením jsou romantické, až vílí šaty. „Některé mé klientky vážně připomínají víly. Nebo tak aspoň chtějí vypadat a já jim to prostřednictvím svých šatů umožňuji,“ říká Helena, jejíž klientelu paradoxně představují ambiciózní manažerky, právničky, lékařky či ženy z kreativních oborů. Nejčastěji se sympatická návrhářka nechává inspirovat samotným materiálem. „Ten mi napoví, co všechno si můžu dovolit a jaký střih mám zvolit,“ říká designérka. Nejčastěji pracuje s nejrůznějšími druhy hedvábí, ze kterých se rodí splývavé sukně, kalhoty, šaty kimonového střihu i klasické dlouhé šaty antického stylu.

Helena--Emma

O Emmě:
„Můj styl je hodně ovlivněný Francií, kde jsem strávila více než polovinu života. Mám ráda nedbalou eleganci Francouzek. Miluji pruhovaná trika a tylové baletní sukně. V něčem upnutém, navíc s logem či nápisem, mě nikdy neuvidíte,“ říká pětadvacetiletá Emma, která ze všeho nejvíc miluje tóny černé a pudrové. „Asi právě proto jsem si přímo nadpozemsky připadala ve starorůžových šatech s hlubokým výstřihem, které mi Helena oblékla. Ty bych si s patřičnou pýchou vzala třeba na ples. A nejradši bych v nich šla bosa,“ říká Emma. Na tvorbě Heleny Mertlové ocenila zejména jednoduchost a pohodlnost.
„Pokud mám v šatech strávit celý večer a vypadat dobře, musím se v nich také dobře cítit. A to je v něčem, co vás všude škrtí, absolutně nemožné. Už proto, že na podobných akcích nejraději jím,“ říká se smíchem moderátorka, která mimo oficiální akce nejčastěji kombinuje vintage kousky s oblečením z běžných řetězců. „Nemusíte mít bůhvíjaký rozpočet, abyste byla dobře oblečená. Stačí mít nápad, někde se inspirovat, a můžete vypadat skvěle.“

Celý článek si přečtete v aktuálním čísle ELLE na str. 86–89.

Video k článku najdete ZDE.