HOT NEWS: London Fashion Week s českou účastí

A neděje se tak poprvé. Čeští designéři se představí na International Fashion Showcase už počtvrté, a to díky úzkým vazbám Českého centra v Londýně a Pavla Ivančice, jednoho z vedoucí dvou ateliérů věnujících se na UMPRUM módnímu návrhářství. Ředitelka Českého centra Tereza Porybná nejen k této společné aktivitě říká: ,,Módu v našem programu vnímáme spíše jako umění než byznys. Snažíme se ukázat její přesahy do jiných oborů, jak dokáže kreativně reagovat na současný svět a zároveň udržovat kvalitu tradičních řemesel. Pro mne osobně je spolupráce s mladými designéry vždy velkou inspirací, kterou se snažím využít v dalších projektech a občas se objeví i v mém šatníku.

A my k tomu dodáváme, že Češi nejezdí do Londýna vystavovat nadarmo. Loni slavila česká expozice na IFS nebývalý úspěch v podobě hlavní ceny poroty za instalaci Last Fata Morgana. V předchozích letech se díky spolupráci Českého centra a Czech Fashion Council v Londýně představili například Pavel Berky, Jakub Polanka, Petra Ptáčková, Janja Prokić, Hana Frišonsová a další. Ještě jednou všem blahopřejeme! 

A jak to bude letos? Hlavním tématem IFS rok 2017 je fenomén globální vs. lokální. ,,Každý z pěti designérů svou tvorbou definuje své osobní teritorium nacházející se prostoru, pro který nemusí platit běžná pravidla. Designéři, poháněni osobní aktivitou, sebeuvědoměním a zodpovědností, vytvářejí svůj vlastní kaleidoskop složený z různých úhlů pohledu. Smysl nespočívá v hledání, ale vytváření sebe sama,“ specifikuje svůj kurátorský koncept Pavel Ivančic - přední český návrhář a absolvent prestižní londýnské designerské školy Central Saint Martins, který zároveň vede ateliér módní tvorby na UMPRUM a působí jako Head of Design ve společnosti Pietro Filipi.

Čí práce tedy budou na londýsnké výstavě k vidění? Českou expozici budou na International Fashion showcase opět reprezentovat studenti a absolventi Ateliéru módní tvorby a Ateliéru designu oděvu a obuvi, jmenovitě Michaela Čapková, Filip Hieke, Tereza Rosálie Kladošová, Tereza Ledvinová a Kateřina Plamitzerová.

Pro ty, kteří se ve dnech mezi 17. a 21. únorem do londýnského Somerset House osobně nebudou moct dostavit, máme docela velkou útěchu. Patronkou výstavy se stala naše oblíbenkyně, herečka Jenovéfa Boková, která společně s další favoritkou ELLE, fotografkou Karin Zadrick, nafotila u této příležitosti sérii fotografií s názvem UMPRUM ROCKS! Podívejte se teď do galerie na ně a držme Čechům v Londýně všechny palce. 

HOT NEWS: London Fashion Week s českou účastí