HOW TO: Jak nakupovat veganskou módu

Světový módní průmysl je často terčem kritiky především kvůli materiálům, jejichž používání podporuje krutosti páchané na zvířatech. Nejen ochránce zvířat, ale i širokou veřejnost nejvíce pobuřuje hlavně využívání kožešin. I když v dnešní době vzniká čím dál tím víc moderních farem, které pro chov zvířat musejí splňovat přísná kritéria, žádná z nich nemá skleněné stěny, a nikdo tak neví, co se uvnitř nich doopravdy děje. Situace by se tedy dala připodobnit k zařízením chovajícím zvířata na maso. Čím dál tím víc lidí se rozhodne říct „NE“ a na podobnou hru nepřistoupit. A o tom je veganství. Není to pouze otázka toho, co jíme, ale také toho, co si ráno oblečeme a obujeme. Nikdo by přece nechtěl podporovat týrání zvířat tím, že si koupí boty. Bohužel, v momentě, kdy peníze za kožený pár skončí v pokladně, jste tak učinili. Vyměňte přírodní materiály za syntetiku. Vděčná nebudou jenom zvířata, ale i peněženka, která tím dost ušetří.

My jsme pro vás připravili tři tipy pro úplné začátečníky, díky nimž se coby vegan-nováček rychle zorientujete.

1. Zkontrolujte složení materiálu
Většina z nás na první pohled s jistotou pozná pouze kožešinu. Jednou z hlavních věcí, které při nákupu musíte udělat, je zkontrolovat štítek se složením materiálu. Ten jediný vám dá stoprocentní jistotu. Zimní bunda nemusí být nutně plněná dutým vláknem, ale třeba peřím. Takových chytáků existuje spousta, takže čtěte pečlivě.

Nežádoucí materiály v anglickém znění
Fur
Leather
Wool
Down
Silk
Suede
Snakeskin
Alligator
Kangaroo
Angora
Shearling

2. Porovnejte cenu
Není divu, že ceny za přírodní a syntetické materiály jsou diametrálně odlišné. Pokud tedy nemůžete zkontrolovat štítek se složením, řiďte se cenou.

3. Poznejte značky vyrábějící veganskou módu
Vyznat se ve veganské módě znamená polovinu úspěchu. Vybírat můžete z nabídky jak high-end návrhářů, tak on-line shopů a světových módních řetězců. Zde je seznam značek doporučovaných organizací PETA.

MooShoes
Alternative Outfitters
Target
H&M
Stella McCartney
Jaan J
Steve Madden
Urban Expressions