Hubnutí podle DNA. Funguje to?

Pokud jste někdy hubli pomocí nějakých diet a probírali jste výsledky s kamarádkami, jistě víte, že žádný dietní plán není univerzálně úspěšný. Jinak řečeno, na každého zabírá jiná dieta. Zatímco někdo hubne díky tomu, že omezí sacharidy, jiný se třeba začne zbavovat kil, když začne pravidelně jíst. Víte, která dieta je nejvhodnější právě pro vás? S novou aplikací, která je v USA právě teď velkým hitem, byste to věděli hned! Každému navrhne vlastní hubnoucí strategii na základě individuálních potřeb, které vyhodnotí test DNA. 

Dietní tipy díky testu DNA

Lose-It! je nová aplikace, která na základě testu DNA navrhne ty nejideálnější tipy na hubnutí. A jak to funguje? Kdo si aplikaci stáhne, získá k ní za 190 dolarů i speciální sadu na odebrání vzorku slin. Vzorek pak zašle společnosti, která dešifruje jeho DNA. Po šesti až osmi týdnech obdrží speciální dietní plán založený na vědeckých výsledcích postavených na jeho vlastních genech. Aplikace bude průběžně objasňovat, jak a proč tělo reaguje na různé potraviny, minerály, vitamíny atd. a také sdělovat, jaké látky mu chybí, které je třeba doplnit, kolik sacharidů může nanejvýš přijmout nebo jak vůbec geny ovlivňují, na co má člověk zrovna chuť. Zní to zajímavě, že? Ale mohou geny opravdu “radit”, jak hubnout?

Co na Lose-It! říkají odborníci?

Experti na výživu a hubnutí jsou vůči nové aplikaci poněkud zdrženliví, jak vyplynulo z článku v magazínu Women’s Health. Zpochybňují především D.I.Y. genetický test a jeho přesnost, resp. velmi pravděpodobnou nepřesnost. Ovšem s ohledem na stále postupující vývoj vědy by tento dietní koncept mohl v budoucnu fungovat dobře. My jsme toho názoru, že úspěch DNA diety závisí především na osobní motivaci a vůli každého člověka. Spoléhat na to, že vědecké poznatky samy o sobě pomohou někomu zhubnout, je nesmysl. Ale mohou být dobrým základem toho, aby se člověk začal zamýšlet nad tím, co a proč jí a zvykl si na trvalé změny ve svém jídelníčku. Hubnutí s tím pak půjde ruku v ruce.