Ikona francouzské módy Hubert de Givenchy zemřel

V sobotu 10. března zemřel ve věku 91 let návrhář Hubert de Givenchy, zakladatel slavného módního domu. Dnes to potvrdil jeho partner Philippe Venet. 

Givenchy založil svou slavnou značku v roce 1952 a nejvíce ho proslavily šaty tzv. Baby doll a spolupráce s Audrey Hepburn. Pro filmovou hvězdy navrhl několikrát kompletní garderóbu. Byl to právě on, kdo vytvořil ikonické černé šaty do filmu Snídaně u Tiffanyho nebo šaty ve filmu Sabrina.

Givenchy vystudoval École des Beaux-Arts a první návrhy dělal pro módní dům Jacques Fath. O rok později spolu s Pierrem Balmain a Christianem Dior navrhoval pro Lucien Lelong, odkud odešel na čtyři roky k Else Schiaparelli, než si na Plaine Monceau otevřel vlastní haute couture atelier.

Za svou kariéru oblékal nejkrásnější a nejvlivnější ženy světa. Do důchodu odešel v roce 1995 a jeho nástupcem se stal John Galliano následovaný Alexandrem McQueenem, Julienem Macdonaldem a Richardem Tiscim. Dnes stojí v čele módního domu, který patří do skupiny LVMH, Claire Waight Keller.