Imunitu, srdce a trávení podpoří rakytník

Zařadíte-li tuto rostlinku, či produkty z ní pravidelně do své stravy, příznivě ovlivníte hned tři důležité systémy vašeho těla: imunitní, kardiovaskulární a trávicí. Mnohými lidmi je proto považován za zázrak, bez kterého by se ve svém životě už neobešli.

Jeho plody jsou přirozeným koncentrátem všech hlavních vitamínů. Používají se vnitřně i zevně v nejrůznějších formách – čerstvé, jako šťáva, sirup, nebo džem, ale sehnat se dá i jako doplněk stravy v tobolkách, či kapslích. To může byt obzvlášť praktické, zejména pro úsporu času lidí, kteří nechtějí nebo nemají dostatek času hlídat, zda je jejich strava dostatečně vyvážená.

Rakytník řešetlákový je vitamínová bomba!

Rakytník roste jako dvoudomý vytrvalý trnitý keř s výškou až 2 metry, kvetoucí v dubnu a květnu. Má červenooranžové kulaté plody, které společně s listy osypávají jeho větévky. Původně se vyskytoval v Číně, Nepálu, Mongolsku, Indii a na Sibiři. V současnosti se rozšířil i do celé Evropy.

Plody Rakytníku jsou charakteristické tím, že obsahují velké množství vitamínů, např. C, B, A, E, D a K. Navíc vitamínu E rakytník obsahuje dokonce nejvíce ze všech rostlinných plodů. A například je také zjištěno, že jestliže se vitamín A vytváří z karotenu, rakytník se svým obsahem vyrovná mrkvi, která je považována za jeho nejbohatší zdroj. Dále plody obsahují také minerální látky, omega -3, -6 a -9 nenasycené mastné kyseliny a také omega-7 nenasycenou mastnou kyselinu, jež se v rostlinách vyskytuje velmi sporadicky.

Používá se už od antiky

Rakytník dodával sílu už našim předkům v době antiky. Starověcí Řekové používali jeho olej jako obnovující kúru na vlasy, které se po něm krásně leskly. Také indická medicína si plodů, listů a větévek rakytníku řešetlákového vážila. Užívali je při výskytu onemocnění trávicího traktu či zánětech plic. Rovněž v Číně a Rusku patří rakytník k tradičním léčivým rostlinám. Na Sibiři se tradovalo, že lidem rozjasňuje zrak a koňům vylepšuje srst. Na totéž přišli i starověcí Řekové, ještě před tím, než se rozhodli využít Rakytník také sami. Pozorovali totiž stáda koní pasoucích se v oblasti výskytu rakytníku, a všimli si oproti jiným koním nádherné, lesklé a pevné hřívy. Proto tuto dřevinu poté nazvali hippophae, což znamená třpytící se kůň.

Dnes se na starou moudrost rozpomínáme

Je mnoho důvodů, proč se i v současnosti rozhodnout pro rakytník: vitamíny, minerály a živiny v něm obsažené, kromě již výše popsaných pozitivního vlivu na zachování naší pokožky je vyhledávaný i pro pozitivní vliv při podpoře správného fungování imunity.