J'adore Dior! Naše nejoblíbenější looky z přehlídky Dior SS19

Není to ještě ani 24 hodin, co módní návrhářka Maria Grazia Chiury představila svoji novou kolekci pro jaro a léto 2019. A ELLE u toho nemohla chybět. Do Paříže se vydala naše ředitelka digitální ELLE.cz, Lucie Janotová, a pokud jste sledovali webové stranky s live streamem přímo z přehlídky, či Instagram (@elleczech) nebo přímo Lucie (@lujanotova) viděli jste všechno jako první. A byla to podívaná!

dior

Tanec je srdcem této kolekce. Tanec jako projev svobody, pohyb těla a dimenze, která spojuje rytmus, pohyb a hudbu, aby se propojila s nejniternějšími částmi našich osobností. Tanec a móda definují tělo a disciplínou nás vedou k jeho přijetí a přijetí nás samotných. 

Maria Grazia Chiuri, kreativní ředitelka dámských kolekcí, se pro kolekci jaro-léto 2019 inspirovala díly umělkyň, které nabouraly zavedené normy, aby vytvořily novou ideu krásy těla v pohybu ve spojení s prostorem, časem a přírodou. Tyto hrdinky současného tance - Loïe Fuller, Isadora Duncan, Ruth Saint Denis, Martha Graham a Pina Bausch - se držely svých vlastních pravidel a disciplíny, aby se vrátily k počátkům světa, době boha Dionýsa a nepostradatelné energii, která odnepaměti naplňuje každou kulturu. 

,,Není to otázka dokonalosti těla, ale otázka flexibility a síly pohybu,” říká Sharon Eyal, jedna z nejtalentovanějších choreografek současnosti, na kterou Maria Grazia Chiuri v kolekci odkazuje. Jak prozrazují archivy módního domu, Christian Dior tanec miloval. Nalezené dokumenty odhalují jeho spolupráci s choreografem Ronaldem Petitem na baletním vystoupení Treize Danses a přátelství s tanečníci a klientkou módního domu Dior Margot Fonteyn. 

dior

,,Tanec, jeho intimita a univerzální vyjádření a radikalita gest současného tance podporují mou představivost,” říká Maria Grazia Chiuri, která vytvořila kolekci plnou lehkosti a pružnosti. Trikoty, tílka a lehké kombinézy tvoří choreografii oblečení v tělových odstínech a různých variacích, kopírující pohyby těl jejich nositelek. Tvoří základ kolekce a jsou doplněny lehkými vzdušnými, klasickými i baletními, sukněmi v různých délkách. Proporcemi připomínají tradiční mužské taneční kostýmy a zároveň odráží pop kulturní prvky, které má Maria Grazia Chiuri v oblibě. Lehké tylové šaty vyřazují éteričností a na místo korzetu je zdobí jednoduchá tílka. Uvolněnou siluetu pak u některých modelů podtrhávají džíny, jako jasný vizuální odkaz na hip-hop. 

Je to tanec, pohybové a performativní umění, které v kolekci znázorňuje motiv kaleidoskopu. Ten je přenesený do ilustrací a péřových ozdob, které vzdávají hold barevným filmovým efektům tanečnice a herečky Loïe Fuller. Barvy postupně blednou na světlých odstínech šatů a sukní, které se skrývají pod velkými kabáty a saky a chrání tak těla diváků, kteří právě opouští divadlo. Boty jsou pozoruhodnými výtvory z pletené stuhy, která nohu obepíná od chodidla ke kotníku a je zakončena průhledným podpatkem z plexiskla. Choreografie těl a pouto, které je spojuje, vyjadřuje pohyb hvězd na nebeské klenbě a připomíná energii vesmíru, ze kterého tanec čerpá inspiraci. Je to energie, která tkví v kontrole a svobodě těla. Energie, která je tvrdou disciplínou a zároveň extrémní svobodou. Energie, která vytvořila tuto kolekci jako sofistikovanou a stylovou choreografii a silnou explozi ženské představivosti. 

Bravo!

Dior SS19: naše nejoblíbenější looky