Je lepší vlasy fénovat nebo nechat volně uschnout?

Řešíte po každém mytí, jestli si máte vyfoukat hlavu nebo nechat vlasy volně uschnout? Co je lepší? Stejné otázky řešili odborníci a je jasno. Nechávat vlasy uschnout (o chození spát s mokrou hlavou nemluvě) není zdravější. V laboratořích Ghd, kde každý rok vynakládají téměř 4,5 milionu korun na výzkum a testy, došli k jednoznačným závěrům.

Ve skutečnosti uděláte mnohem líp, když sáhnete po fénu, je to méně škodlivé. Překvapuje vás to? Má to svůj jasný důvod. "Schnutí vlasů na vzduchu trvá déle. Voda nabobtnává kutikulu, ta pak praská a vlasy se poškozují," říká doktor Tim Moore a zároveň doplňuje, že skutečné poškození vlasů vzniká z momentě, kdy se je snažíte upravovat ještě mokré.

Jak se o vlasy starat, kdy poškození bylo minimální a ony se krásně leskly, byly pružné a zdravé? Následujte čtyři jednoduchá pravidla.


Pravidlo č. 1: Začněte ručníkem

GettyImages 124124329 db1e9

Pokud chcete mít vlasy rychleji suché a minimalizovat i dobu, kterou trávíte s fénem v ruce, sáhněte nejdřív po ručníku. Ale pozor, žádné divoké pohyby, hezky jemně a zlehka. Jemně z nich vymačkejte vodu, nedrhněte je, nechcete si je přeci poškodit.


Pravidlo č. 2: Nečesat

GettyImages 513982090 0e851

Určitě si mokré vlasy nerozčesávejte. Mokrý vlas je dost křehký, tudíž jej česáním snadno poškodíte. Nejdřív je potřebujete vysušit, pak stylovat. Pokud přece jen musíte vlasy před použitím fénu rozčesat, použijte vlasový olej nebo bezoplachový kondicionér.


Pravidlo č. 3: Nastavte si nízkou teplotu

Podle doktora Moora začněte fénovat na nejnižší nebo střední teplotu, dokud se všechna voda neodpaří. "Pokud cítíte, že se vysoušený pramen přehřívá a pálí vás pokožka hlavy, přejděte na další sekci." Nespěchejte, nejvyšší teplota sice rychleji vlasy vysuší, ale všichni víme, že to vlasům nedělá dobře. Takže si dejte na čas. Nezapomeňte použít termoochranný sprej.


Pravidlo č. 4: Styling až na suchých vlasech a za ideální teploty

Letošní vlasové trendy jsou buď o ultra hladkých vlasech nebo kudrlinkách. V obou případech to chce teplo. Co s tím? Rozhodně si vlasy nežehlete ani nenatáčejte na kulmu, když jsou ještě vlhké.

Jakou teplotu si zvolit? Nic nad 210 stupňů, protože tím si říkáte o permanentní poškození vlasů. Podle expertů z laboratoří Ghd je ideální teplota žehličky i kulmy 185 stupňů. "Je to nejlepší teplota, která rychle zahřeje vlas a tím upraví jeho tvar, ale zároveň dostatečně bezpečná na to, aby vlasy nepoškodila," vysvětluje Tim Moore.

Vysoké teploty poškozují vlasové vlákno a taky ničí barvu vlasů, která je na teplo hodně citlivá. Takže jestli nemáte žehličku a kulmu, která se dá stavit na ideální teplotu a naopak pálí vaše vlasy při 200 stupních a výš, nedivte se, že vám barva dlouho nevydrží a ztrácí se doslova před očima.