Kvasinková dieta: Posílí zdraví, detoxikuje, pomáhá hubnout

Candida je houba, forma kvasinek. Normálně velmi malé množství žije v ústech a střevech. Jejím úkolem je pomáhat s trávením a vstřebáváním živin, ale když se nadměrně rozmnoží, narušuje stěnu střeva a proniká do krevního oběhu, uvolňuje toxické vedlejší produkty do krve a způsobuje mj. trávicí, gynekologické a jiné zdravotní problémy. Při přemnožení kvasinek je pak nejúčinnější pomocí právě kvasinková dieta. 

Co se stane, když se v těle přemnoží kvasinky?

Ve střevech panuje přirozená rovnováha “dobrých” a “špatných” bakterií. Je-li tato rovnováha narušena např. kvůli léčbě antibiotiky, nezdravé stravě nebo stresu, může dojít k tomu, že se kvasinky extrémně rozmnoží a začnou narušovat činnost střev. To se pak může projevit např. poruchami trávení, nadýmáním, syndromem dráždivého tračníku. Mohou nastat potíže se soustředěním a pamětí, kožní problémy - například ekzémy, vyrážky, mohou se objevit alergie, změny nálady, úzkosti, velká únava, svědění uší atd. Člověk má silnou chuť na cukr a rafinované sacharidy. To vše pak nejen ovlivňuje celkovou pohodu a zdraví, ale také způsobuje přírůstek hmotnosti.

Základní prvky kvasinkové diety

Boj proti přemnoženým kvasinkám je jasně daný. Musíte jíst probiotika, výživové doplňky obsahující mikroorganismy, které stimulují vznik “dobrých” bakterií ve střevě a obnovují přirozenou rovnováhu střevní mikroflóry. Proti kvasinkám pomáhají i léky na bázi antimykotik, které zabraňují dalšímu množení kvasinek. A v neposlední řadě musíte upravit stravu a dodržovat pravidla, abyste správným jídelníčkem, tedy kvasinkovou dietou vytvořili takové prostředí ve střevech, v němž se kvasinky přestanou množit. 

Kvasinková dieta

Dieta začíná čisticí fází, kterou je třeba vydržet několik dní a připravit tak tělo na změnu stravy. Během této doby může být konzumována pouze zelenina s nízkým obsahem škrobu, ovoce s nízkým obsahem cukru, zdravé oleje, bylinky a koření a také vejce. Následuje dieta, která především eliminuje cukr, většinu sacharidů (které by se v těle rychle měnily na cukr) a průmyslově zpracované potraviny. Kvasinkové houby se totiž živí cukrem. Při dietě byste měli také vynechat ovoce s vysokým obsahem cukru, bílou mouku, vepřové maso, tuňáka, tučné mléčné výrobk, cukr i jeho náhražky, slazené nápoje, kávu a alkohol. Povoleny jsou bílkoviny s nízkým obsahem tuků, zelenina obsahující nízké množství škrobu (paprika, zelí, mrkev, fenykl, lilek atd.), ovoce s nízkým obsahem cukru (kiwi, maliny, jahody, pomeranče atd.), kvalitní celozrnné pečivo a zdravé tuky (např. olivový olej lisovaný za studena, ořechový a lněný olej).

Můžete také zhubnout?

Radikální ztráta hmotnosti není prioritou kvasinkové diety, ale díky tomu, že výrazně omezíte konzumaci cukru a tuků, můžete určitě pár kilo zhubnout. Navíc pokud budete mít v pořádku střevní mikroflóru, je to první předpoklad štíhlého a zdravého těla.