Lacroix na mizině

Některé značky se odhodlaly k výraznému omezení svojí produkce, jiné přistoupily k ještě razantnějším krokům. Legendární návrhář Christian Lacroix před nedávnem vyhlásil bankrot.

Módní dům Lacroix vyhlásil dobrovolný bankrot, aby předešel problémům s investory, kteří do společnosti vložili nemalé částky. O tom, jestli bude společnost úplně zlikvidována, nebo dojde k její reorganizaci a následnému prodeji, teď rozhodne pařížský soud.

Značku Lacroix v roce 2005 od gigantu Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) odkoupila americká firma Falic Group. Zisky však nebyly nijak závratné, loňský rok se pro Lacroix dokonce nesl ve ztrátě asi 10 miliónů dolarů.

Splnil sen manželce

Autor: Isifa
Christian Lacroix založil svoji značku v roce 1987. Traduje se, že ho k tomu inspirovala jeho manželka. Brzy získal renomé talentovaného návrháře haute couture. Jeho luxusní snové róby s nabíranými sukněmi a extravagantními potisky si oblíbila nejen pařížská smetánka.

Šaty, které navrhoval, odrážely inspiraci divadelním prostředím, ve kterém se pohyboval na počátku osmdesátých let. Jeho kolekce tak zdobily korzety, krinolíny a velkolepé nabírané sukně.

Koncem osmdesátých let díky kritice, že nedokáže navrhnout nositelné šaty pro pracující ženy, rozšířil svoje kolekce o praktické šaty a kostýmky. Nechyběly ani kabelky, doplňky, a postupem času přibyly i boty a parfémy.

Pro hvězdy, děti, i zaměstnané ženy

V roce 1989 otevřel svůj vlajkový butik vedle několika evropských metropolí například také v Japonsku.

První kolekci džínů uvedl Lacroix na trh v roce 1996, o pět let později jeho dvorní návrháři Bertrand Duchaufour, Jean-Claude Ellena a Emilie Coppermanová připravili první linii oblečení pro děti. Dámské spodní prádlo a pánskou módu značka nabízí od léta 2004.

Christian Lacroix mimo jiné působil jako umělecký ředitel módního domu Emilio Pucci, a to mezi lety 2002 a 2005. Z funkce pak sám odstoupil, údajně z důvodu nedostatku času. Pucci mimochodem také patří společnosti LVMH.

Jeho modely si oblíbily mnohé celebrity. V šatech od Lacroix se vdávala například Christina Aguilera. Za svého dvorního návrháře jej považuje Edina Monsoon, britská sitcomová herečka. Právě ta kdysi na otázku, čí šaty má na sobě, odpověděla slavným „It’s Lacroix, darling, Lacroix!“ (To je Lacroix, drahoušku, Lacroix!)

Bez zajímavosti není ani Christianova spolupráce s Air France, které navrhl uniformy pro posádku a pyžama nabízená cestujícím první třídou.

Na konci cesty?

Nyní došel osmapadesátiletý Pařížan na konec své návrhářské cesty, a to za nijak veselých podmínek. Hospodářská krize si vybrala další oběť a nyní budí ze spaní i jiné módní legendy. V poslední době se spekuluje o tom, že i Roberto Cavalli má vážné finanční problémy. Jak moc je to zlé, ukáže čas.