Louis Vuitton přepravuje mistrovská umělecká díla

U příležitosti výstavy nazvané Making the Difference: Vermeer and Dutch Art,která otevírá své dveře veřejnosti v tokijském Královském muzeu Ueno, se značka Louis Vuitton spojila s nizozemským Rijksmuseum, aby světově proslulé dílo Johannese Vermeera Mlékařka mohlo na výstavu odcestovat v na míru vyrobeném kufru od Louis Vuitton. 

Díky své vášni pro umění a tradici mecenášství má značka Louis Vuitton dlouhodobě dobrý vztah s Rijksmuseum. Nyní se Louis Vuitton a Rijksmuseum opět potkávají v rámci projektu Art of Travel. Jde o přepravu mistrovského díla Mlékařka z  Rijksmuseum v Amsterdamu do tokijského Královského muzea Ueno. Vermeerovu olejomalbu  Rijksmuseum považuje za jeden z vrcholů svých sbírek. Mlékařka nalévá mléko, je do své práce zcela ponořena. V pohybu je jen proud mléka, ostatní jako by se zastavilo v čase. Vermeer si vybral zcela běžnou činnost, kterou svým mistrovstvím povýšil na neobyčejné umělecké dílo – žena stojí ve světlem prostoupené místnosti jako socha. Obrazy Johannese Vermeera jsou považovány za jedny z nejcennějších na světě a jsou k vidění v nejprestižnějších muzeích světa. 

Louis Vuitton má tradici profesionálního baliče zavazadel – do péče značky jsou svěřovány předměty často velmi vysoké hodnoty. V roce 1924 značka vyrobila kufr pro Reného Gimpela, francouzského galeristu, který v něm po celém světě převážel obrazy, jež prezentoval svým klientům. Ti mají od té doby důvěru ve značku Louis Vuitton – že bezpečně přepraví jejich umělecká díla a cennosti, kterým na cestách zajistí optimální podmínky. Díky této tradici se na značku Louis Vuitton obrátilo i Rijksmuseum s žádostí o zakázkovou výrobu speciálního pouzdra na přepravu Vermeerovy Mlékařky z Amsterdamu do Japonska. 

lv

Kufr pro Mlékařku byl vyroben s veškerou péčí v historických dílnách Louis Vuitton v Asnières. Je potažen kultovním plátnem Monogram a nechybí ani tradiční mosazné rohové výztuže a bezpečnostní zámek. Dále jsou na kufru i ručně malované personalizované pruhy a vnitřní prostor je řešen ve žluté barvě, která dokonale ladí s většinovou barevnou paletou mistrovského díla. 

„Značka Louis Vuitton vždy podporovala originální myslitele a umělce na jejich cestách. V žilách značky koluje skutečná vášeň pro umění – vždy jsme uměleckou tvorbu a kulturní odkaz podporovali. Je pro nás čest navrhovat pouzdro na míru pro jeden z nejslavnějších mistrovských obrazů všech dob,“ vysvětluje Michael Burke, předseda představenstva a generální ředitel Louis Vuitton.

Taco Dibbits, generální ředitel Rijksmuseum, dodává: „Rijksmuseum a Louis Vuitton sdílí stejnou vášeň pro mistrovství, kvalitu a umění. Požádali jsme značku Louis Vuitton, aby vytvořila originální pouzdro na přepravu Vermeerova mistrovského díla Mlékařka. Mlékařka je jednou z ‚prvních dam‘ našich sbírek a takto pojede z Amsterdamu na výstavu v Japonsku cestovat bezpečně a stylově.“ 

lv