MBPFW: CO BYLO NEJLEPŠÍ?

V sobotu a v neděli se v impozantní historické budově Živnostenské banky v centru Prahy odehrála „jarní edice“ Mercedes-Benz Prague Fashion Weekendu, na němž módní designeři představili kolekce na podzim-zimu 2015/16 nebo aspoň jejich ukázky. A jaké to bylo?

Super! Z mnoha důvodů. Třeba proto, že je Mercedes-Benz Prague Fashion Weekend událostí, která je tvrdohlavá. A to se nám líbí. Rozhodla se totiž, že Čechy naučí očekávat nové kolekce tak, jak je tomu zvykem v civilizovaném módním světě. V září budou představovány kolekce na jaro-léto a na jaře zase ty podzimně-zimní. Všechny bloky přehlídek byly obsazeny k sezení i stání do posledního místa, což můžeme brát jako důkaz, že se ředitel Lukáš Loskot a jeho tým vydali správnou cestou.

A pak taky proto, že je MBPW místem, které módou žije naprosto přirozeně. Většina lidí se do Živnostenské banky nepřišla předvést, ale dorazila, protože chtěla vidět nové věci módních návrhářů, chtěla se o módě bavit s ostatními, chtěla módou prostě žít.

A konečně důvod hlavní – přehlídky. Většina návrhářů neukázala kompletní kolekce, ale zatím pět až deset looků z nich. I to stačilo, abychom si udělali jasno v tom, kdo bude v v příští sezoně českým módním „vítězem“:

1. Jakub Polanka

Jakubova aktuální kolekce Sci-fi Nomads je úžasná. A ta příští, z níž něco Jakub předvedl včera, bude snad ještě lepší. Baví nás návrháři, které mají svůj jasně rozpoznatelný rukopis a dlouhodobé téma, aniž by však stagnovali a nedokázali se pohnout z místa. A přesně to je Jakub s každou další kolekci – neustálý hledač něčeho nového, což ovšem přirozeně zapadá do jeho dlouhodobé vize.

jp3

jp1

jp2

2. LaFormela

A je jasno! Cena Czech Grand Design 2014 za módního designera roku je v naprosto správných rukou. Trio LaFormela na MBPFW už podruhé přišlo a zvítězilo. Tentokrát jsou pestřejší než minule, nebojí se rudé či zelené, ani na první pohled jakoby ledabylých střihů, které však odfláknuté nejsou ani náhodou. I styling jednotlivých looků je v režii LaFormely naprosto boží.

laf1

laf2

laf3

3. Daniela Pešková

Studentka Liběny Rochové je obrovským talentem, které česká móda přesně potřebuje. Danieliny věci nejsou ani trochu lokální, protože se jejich autorka prostě nebojí. Jde o čistý minimalismus, Daniela totiž ráda pracuje s velkými plochami látek. Dokáže je ovšem zpracovat tak, že se ani při dlouhém pohledu na její modely nenudíte, protože se s nimi při každém pohybu modelky děje něco nového a nečekaného.  

dp3_copy

dp2

DP1