Móda na známkách? Proč ne!

Kolekci, která zahrnuje ukázky tvorby těch nejlepších britských módních návrhářů, navrhl londýnský grafický designér Johnson Banks. Spolu s módním fotografem Sølvem Sundsbøem vybrali deset outfitů, které podle nich reprezentují britskou módu posledních šedesáti let, a nafotili je, ovšem bez modelek a modelů, což nebylo jednoduché. „Je těžké udělat, aby oblečení působilo dobře, když ho nikdo nemá oblečené,“ říká Banks. „Ale nechtěli jsme používat žádné modelky ani celebrity, i když takové fotky samozřejmě existují – například Ringo Starr v obleku od Tommyho Nuttera z roku 1970.“

rm_fash_11
A jací designéři se do výběru dostali?

Alexander McQueen (1969–2010), provokativní autor, který byl několikrát za sebou zvolen nejlepším britským návrhářem. Na známce je jeho model nazvaný Černý havran, z roku 2009.
rm_fash_10

Vivienne Westwood (nar. 1941), odvážná dáma, která přinesla do britské módy punk. V polovině sedmdesátých let navrhla společně s Malcolmem McLarenem – manažerem kapely Sex Pistols – kolekci inspirovanou fetišisty a prostitutkami. Na známce se objevil model Harlekýn s prvky skotského designu, který v roce 1993 předvedla modelka Naomi Campbell.

rm_fash_08

Tommy Nutter (1943–1992) byl známý především v šedesátých letech. Mezi jeho zákazníky patřil Mick Jagger nebo Elton John. Proslavil se zejména tím, že byl autorem tří ze čtyř obleků členů Beatles na známé fotce z obalu desky Abbey Road. Oblek na známce byl navržen pro Ringo Starra.

rm_fash_05-1

Hardy Amies  (1909–2003) se proslavil tím, že v padesátých letech oblékal mj. britskou královnu. Navrhoval také obleky pro sportovce i pro filmy, např. pro snímek Stanleyho Kubricka 2001: Vesmírná odysea.

rm_fash_01

Dále se na známkách objevili Raymond ‚Ossie‘ Clark, Zandra Rhodes nebo Jean Muir.