Moritz Waldemeyer - návrhář oblékatelné elektroniky

U2, Rihanna a brzy zřejmě i Scissor Sisters - tyto celebrity počítá londýnský módní designér německého původu Moritz Waldemeyer ke své klientele. Jeho doménou je oblast svítící módy, jinak též označovaná jako ‚oblékatelná elektronika‘ (Wearable Electronics).

„Každý projekt je pro mě prototyp,“ říká 36letý tvůrce, který se do Londýna přistěhoval z východoněmeckého Halle. „Většina mých výtvorů jsou jedinečné exempláře, prakticky jsou to umělecké předměty,“ dodává.

V současnosti pracuje Waldemeyer na mimořádném projektu: rocková skupina U2 si u něj objednala zušlechtění svého scénického kostýmu.

Waldemeyer pochází z kreativní rodiny. Po maturitě v Halle se v roce 1995 přestěhoval do Londýna, v roce 2001 absolvoval na King’s College obor mechatronika. Jeho kariéra se rozběhla v roce 2004, když spolupracoval s designérem Ronem Aradem a architektkou Zahou Hadid. V roce 2006 vyvolal spolu s módním tvůrcem Husseinem Chalayanem rozruch na pařížském týdnu módy, když proměnili manekýna v blikající svítící reklamu.

Příchod ‚oblékatelné elektroniky‘ do módy dokazuje i příklad londýnské značky CuteCircuit. Ta oblékla počátkem května popovou zpěvačku Kate Perry pro galaakci v Metropolitním muzeu v New Yorku do šatů blyštících se 3000 svítivými diodami.