Muzeum věnované módní ikoně YSL vám vezme dech

Světový návrhář, průkopník módního průmyslu a ikona milionů lidí. Ano, řeč je o Yvesi Saint Laurentovi, kterému se devět let po jeho smrti dostalo pocty největší – muzea nesoucího jeho jméno. Tento výjimečný počin vznikl na popud jeho životního partnera a geniálního obchodníka Pierra Bergého.

Muzeum vzniklo na místě, které k Saint Laurentovi patří stejně neodmyslitelně jako Paříž – v Marrákeši. V tomto marockém městě čerpal známý módní návrhář energii a nekonečnou inspiraci. Jeho krása ho pohltila natolik, že tam v jednu chvíli vlastnil i tři vily a trávil tam většinu svého volného času. Budova, jejíž stěny odráží logo YSL, opravdu klame tělem. Zvnějšku ryze moderní, až strohá, jakmile se ale ocitnete uvnitř, objevíte bohatý svět fantazie YSL se vším všudy.

Muzeum YSL

Cílem architektů Oliviera Martyho a Karla Fourniera bylo, aby interiér evokoval podšívku haute couture saka. Dokonale propracovanou, plnou nečekaných detailů a dechberoucí svou velkolepostí.

Museum YSL

Museum YSL

Na čtyřech tisících metrech čtverečních proto najdete výstavní prostory, rozsáhlou knihovnu, auditorium pro 150 posluchačů, obchod s knihami i kavárnu.

Museum YSL

YSL

Mladý Yves Saint Laurent poprvé objevil kouzlo rudého města v roce 1966 a ten zážitek změnil navždycky jeho život.

YSl Museum

Kromě velkolepého interiéru, vás ohromí také vystavené módní kreace z dílny YSL.

Je to skutečný haute couture klub pro módní nadšence i milovníky architektury, kvůli němuž se rozhodně vyplatí udělat si výlet do královského města uprostřed africké planiny. Budete nadšeni a dost možná si to tu zamilujete stejně jako kdysi monsieur YSL.

Museum YSL

Pokud vám muzeum vzalo dech podobně jako nám, nadechněte se znovu, protože kousek od něj se nachází další podobně lákavý skvost, který se při návštěvě Marrákeše nedá opomenout – Fondation Jardin Majorelle. Teď už zbývá jen zarezervovat letenku, koupit opalovací krém a vydat se na cestu!

Fondation Jardin Majorelle

Článek poprvé vyšel v časopise ELLE Decoration Zima 2017.
Text: Cindy Kerberová, foto: Fondation Jardin Majorelle, Nicolas Mathéus.