Na slovíčko s...: módními návrhářkami Dominikou a Jaroslavou

Jaroslava Sedláčková spolupracuje se svou dcerou Dominikou od roku 2008 a společně vytvářejí nádherné ženské modely. Nejčastěji k jejich výrobě požívají přírodní hedvábí a některé šaty zdobí ručními výšivkami. Jejich cílem je vytvářet takové šaty, jež by podtrhovaly přirozenou krásu jejich nositelek a lichotily jejich postavě. V portfoliu mají šaty pro soutěže krásy Miss Universe, Miss World, Miss Europe a několik ročníků soutěže České miss. Účastnily se světové módní výstavy „Lo stile dell eleganza“ v italském Trevisu, navrhovaly pro italskou firmu Tessoria Assolana a spolupracovaly s módní návrhářkou americké značky Ralph Lauren Annou Fong.

sedlackova

Jak vypadá váš běžný pracovní den?

Jaroslava: Ráno si dám pořádný hrnek kávy a pak se přesunu k šicím strojům a hodinu koukám čím začnu a vyberu si pro začátek to, co mě nejvíc baví a postupně se dostanu i na všívání zipu. Někdy se rozvíjím na zahradě a pak jde zase vše lépe. Nutno podotknout, že s přibývajícím věkem jsou mé ranní rozjezdy rozvážnější.

Dominika: Já to mám velice podobné, rozjezdy jsou v mém případě i v mladém věku pomalejší. Já mám rozdělené pracovní dny na schůzkové a na šicí. Ty schůzkové začínám tím, že si zajdu na dobrou snídani! 

Kterou část své práce máte nejraději?

Jaroslava: Nejraději mám aranžování látky na krejčovské panně, miluji vybírání látek, ruční práci, pro radost si prohlížím módní časopisy z třicátých let.

Dominika: Ty začátky tvoření mě baví také nejvíc. Vždy, když si vymyslím nějaký model, tak se strašně těším, až si dám látku na pannu.

Co vám nikdy nechybí na pracovním stole?

Jaroslava: Kromě strojů je to přehlídka nůžek, nitě, sem tam nějaký odstřižek látky, který je mi líto vyhodit, i když ho pak stejně vyhodím, krejčovský metr, který stále hledám, kousky krejčovských kříd, na nichž se podepsaly vnoučátka, starý ulomený dřevěný metr, památka to na nezbedného nejlepšího přítele. S velkými problémy pak hledám místo, kam postavit hrnek s kávou.

Dominika: Tohle mám stejně tak, křídy neustále hledám, špendlíky pořád chybí, ale vždy hned najdu nějakou hračku nebo pastelku dětí. Ta je na pracovním stole pořád.

Kdy jste se rozhodla stát módní návrhářkou? 

Jaroslava: Bylo mi 15 let a ušila jsem si zelený jarní kabát na prvomájový průvod. Na našem malém městě mě pak všechny holky pomlouvaly, protože mi to zatraceně slušelo. Také to ovlivnilo trochu profesory na gymnáziu, protože jsem od té doby byla přece jen trochu podezřelá.

Dominika: Já jsem začala navrhovat díky mamce. Vždy se mi její práce líbila a když mi bylo asi 23, tak mi nabídla, abych si udělala na její přehlídce také svou kolekci.

Jak obsáhlé vaše kolekce jsou? Kolik společenských šatů například každou sezonu obsahují?

Jaroslava: Vzhledem k tomu, že žádný model nedám z ruky, tedy vytvořím ho od A do Z sama, tak to nejsou žádné závratné počty, 15-20 modelů, ale to pouze v případě, když se nezaseknu na nějaké náročné ruční práci.

Dominika: Kolekci děláme jednou za rok, každá těch 15-20 modelů, ale během roku ušijeme zákaznicím několik dalších modelů. A samozřejmě to nejsou pouze společenské šaty, ale i koktejlky, kostýmy, kabáty... 

Jaká je inspirace pro aktuální kolekci podzim/zima 2018?

Jaroslava: Teplo a barvy Malty, nezbytná černá a bílá, kterých nejsem schopná se vzdát nikdy. Třpytivé efekty, ale v provedení ruční výšivky.

Dominika: Myslím, že na tuto sezonu jsme si vybraly opravdu těžkou disciplínu, a to ručně vyšívané šaty. Šaty na fotografiích jsou pošité naší rukou korálek vedle korálku. 

S jakými materiály ráda pracujete?

Jaroslava: Přírodní hedvábí, v jakémkoli provedení (satén, šifon, samet, organza). Preferuji celkově splývavé, transparentní materiály. Nejsem příznivcem hutných látek. Moc ráda tvořím z ručně tkaných látek, které si vymyslím, ale tkát neumím, to umí můj manžel.

Dominika: Mám matčinu školu, takže pro mě je výběr látek jasný. Já ale také ráda pracuji s kůží.

sedlackova

Kolik času vám zabere tvorba jednoho modelu od návrhu až po den, kdy je oblékne modelka nebo zákaznice?

Jaroslava: To je závislé na tom, kolik je na modelu ruční práce. Například vyšívaný korzet je otázka týdnů i měsíců. Nelze na tom pracovat od rána do večera. Je to velmi náročné na oči a záda. Ale jednodušší model tak týden? Je třeba podotknout, že každý model je jen jeden - originál. Neopakuje se.

Dominika: Jedny šaty, které byly dlouhé, ručně vyšívané malými korálky, čekaly na své dokončení dva roky. Pak se hned prodaly. 

Co vám nikdy nechybí v kabelce?

Jaroslava: Parfém, rtěnka, kapky do očí, léky, kapesníky, náhradní a sluneční brýle, pár bonbonů, peněženka, mobil, nic převratného.

Dominika: Dřív mi kromě klasiky nechyběly v kabelce tři druhy rtěnky a lak na nehty, teď, co mám děti a i když nejsou zrovna se mnou, tak tam nesmí chybět alespoň jedna plena, vlhčené ubrousky, 5 autíček a minimálně jeden Spiderman.

Pro jaké ženy vás baví navrhovat?

Jaroslava: Pro ženy, které již našly své já. To hledání bývá někdy čirá beznaděj, jak by řekla moje starší dcera Silvie.

sedlackova

Které jsou nejoblíbenější šaty z vaší aktuální kolekce?

Jaroslava: Miluji své smetanové šaty s ruční barevnou výšivkou v lemu. Ale je to možná tím, že s nimi trávím dlouhé klidné večery. 

Dominika: Je to asi opravdu tím, že se těmi šaty člověk zabývá hodně dlouho, pak si jich víc váží a je na ně hrdý. Mé nejoblíbenější jsou také ty, se kterými trávím klidné večery, vyšíváním.

Více informací najdete ZDE.

Nebo se podívejte na Instagram @sedlackova_official či Facebook Jaroslava a Dominika Sedlackova

Fotografie: Lucie Robinson