Nákupní desatero

Nákupní desatero

Nová módní sezona je tu! Ještě než se ale vydáte na nákupy, přečtěte si naše desatero přikázání, které je zárukou toho, že nakoupíte dobře.

Nákupní desatero1 Vsaďte na klasiku
Než abyste každou sezonu kompletně obměňovala šatník, pořiďte si pár klasických kousků, které nevyjdou z módy. „Určitě by vám neměla chybět bílá košile s dobrým střihem, kvalitní džíny, trenčkot, ‚conversky‘ a sluneční brýle, například Ray-Ban,“ radí módní stylistka Lenka Vaicová. Co se týče značek, některé z nich jsou podle ní sázka na jistotu: „Skvělé kabáty má třeba Max Mara a nádherné košile jsem teď viděla u Christiana Diora – vypasované, s vysokými manžetami a překlady na prsou. A neopomenutelnou klasikou je samozřejmě Chanel.“

2 Vysoké podpatky
To, že vám podpatky opticky prodlouží nohy, je známá věc. Módní znalci si na nich ale pochvalují ještě něco jiného: jejich univerzálnost. Hodí se totiž ke všemu – k ležérnímu i elegantnímu stylu, přes den do práce i večer na party. V současné době, kdy jsou hitem futuristické a různě tvarované podpatky, si je Lenka Vaicová umí představit i ke sportovnímu stylu. „Podpatky se dají nosit tak, aby pozvedly každý outfit.“ Výšku zvolte podle sebe, podle Lenky je ale nejběžnější okolo osmi centimetrů. Jestli se chůze na podpatcích děsíte, vezměte si místo nich boty na klínku. „Teď se vrací klínové podpatky s masivní platformou,“ doporučuje módní redaktor Marek Cpin, po jakých sáhnout.

3 Správné délky
Na délkách, stejně jako šířkách a střizích při nákupech opravdu záleží! Trička a topy by tak určitě měly sahat až po linii pasu. „Spíš bych ale doporučovala delší a nechat je přepadávat přes kalhoty. Vypadá to dobře a působí ležérně,“ vysvětluje Lenka Vaicová.

Délka nohavic pak záleží na střihu kalhot, nicméně kratší střihy, například do půli lýtek nebo ke kolenům a navíc v kombinaci s kozačkami Lenka rovnou striktně zavrhuje. „Když už krátké, tak ‚cigaretové‘ nebo úzké džíny ke kotníkům a k nim balerínky ve stylu Audrey Hepburn.“ Pokud si budete pořizovat nové kozačky a chcete si jimi prodloužit nohy, sáhněte po těch, které vám sahají minimálně pět centimetrů pod kolena. „Na­opak kozačky do půli lýtek bych příliš nedoporučoval, protože vám nohy opticky zkrátí,“ vysvětluje Marek Cpin.

4 Pozor na vintage
„Nikdy bych si nekoupil nic, co opravdu nesedí, jen proto, že se mi to líbí nebo je to značka za dobré peníze,“ říká módní redaktor Marek. „Navíc pro nakupování v second­handech musí mít člověk talent, aby dokázal vybrat tu správnou věc.“ Stylistka Lenka také doporučuje věnovat zvláštní pozornost kvalitě materiálů. „Nikdy byste také neměla mít na sobě jen vintage, to pak působí lacině. Vždy si na sebe oblečte ještě něco hodně luxusního, aby váš outfit působil vyrovnaně.“ Jsou ale některé věci, které byste si v secondhandech rozhodně kupovat neměla. „Kromě spodního prádla bych si tam určitě nekoupil boty, košili a možná ani džíny,“ říká Marek. Klidně do něj ale zajděte, pokud sháníte nějaký módní výstřelek, který ‚zhasne‘ s koncem módní sezony.

5 Nuda v šatníku
Máte pouze dvě tři oblíbené značky a do ostatních obchodů už ani nechodíte? Pozor, podle Lenky Vaicové se zbytečně připravujete o překvapení. „A vlastně nikdy nepřijdete v něčem úplně novém,“ dodává nekompromisně. Zkuste si proto vyhradit jedno odpoledne a projít i butiky, které jste doposud přehlížela. Třeba je na trhu něco nového, co by vás mohlo oslovit.

VÍCE TIPŮ NALEZNETE V ŘÍJNOVÉ ELLE, KTERÁ JE V PRODEJI OD 13.9.2008 DO 13.10.2008.

TEXT: IVONA SOURALOVÁ