Nástupkyně „císaře“. Seznamte se s Virginií Viard

Karl Lagerfeld působil ve francouzském módním domě Chanel od roku 1983 až do konce svého života. Kdo povede módní dům Chanel po něm? Otázku, která visela ve vzduchu posledních pár hodin, dnes zodpověděl CEO a majitel společnosti Alain Wertheimer.Módní dům Chanel povede Virginia Viard.

Málokdo si to uměl představit a vlastně i nyní je smrt „císaře”, jak se Karlu Lagerfeldovi přezdívalo, pořád neuvěřitelnou zprávou. Ale už nějaký čas bylo jasné, že u francouzského domu Chanel dojde k předávání žezla. Když Lagerfeld na podzim představoval v Paříži kolekci pro jaro a léto 2019, pro niž nechal v pařížském Grand Palais vybudovat pláž i s vlnami, prošel se při závěrečném defilé na molu ruku v ruce s charismatickou brunetou v džínové bundě. V lednu už na přehlídku Chanel Couture nedorazil a ovace si užívala Virginia Viard sama. Tehdy jeho absenci Chanel omluvil únavou. 

Ve středu 20. února pak skončily spekulace, kdo se stane novým kreativním ředitelem značky Chanel. Módní veřejnost si šuškala například o Phoebe Philo, jež si dává pauzu po odchodu ze Celine. Ale na pomyslnný trůn usedne právě Virginia Viard, která je přes třicet let Lagerfeldovou pravou rukou.

chanel

Kdo je Virginia? 

Narodila se ve francouzském Lyonu jako nejstarší z pěti dětí a její rodina podnikala v módním průmyslu a živila se zpracováním hedvábí. Po absolvování módní školy Le Cours Georges snila o tom, že bude navrhovat filmové a divadelní kostýmy. Naštěstí její životní dráhu zkřížil šéf protokolu u dvora monackého knížete Rainiera, který ji představil Karlovi Lagerfeldovi a ona k němu nastoupila v roce 1987 jako stážistka.

Od té doby se stala jeho podporou. Na pět let si spolu s šéfem odskočila do módního domu Chloé, ale do Chanelu se vrátili v roce 1997, ona jako ředitelka studia haute couture. O tři roky později přibrala Chanel ready-to-wear kolekci. Byla jeho pravou rukou, nejlepším přítelem a dokonalým rádcem. Vybírala látky, jednala s personálem, skicovala a pracovala se všemi odděleními včetně toho, které realizovalo většinu přehlídek. Všem, kdo je viděli spolu pracovat, bylo jasné, že mají na tradiční hodnoty módního domu Chanel naprosto stejný názor. Proto byla jasnou volbou při rozhodování, kdo by měl následovat Karlův odkaz.

Gratulujeme, Virginie! 

chanel